CouranD #52: Big Tech en de strijd om privacy en het kampioenschap AI
Over de toekomst van zoekmachines en de invloed van Nederland op Big Tech
“We’re basically captured by the tech behemoths…We’re starting to realize that the only way to deal with it is to negotiate our way into their compliance with European standards.” - Sjoera Nas (in NYT)
Goedezondag,
Deze editie hebben we zowaar een soort ‘thema’: twee keer een stukje over Big Tech! En we maken eindelijk weer eens onze belofte waar; het eerste stukje gaat namelijk over technologie in Nederland. We hebben weer veel verwijzingen naar goede artikelen, dus voor iedereen die ook de stukjes achter de stukjes leest: enjoy!
Nederlands Nederige Privacy Powerbrokers
Over Nederland als poortwachter voor de EU op gebied van Privacy
Ons kleine kikkerlandje heeft bovenmatig veel invloed op hoe netjes Big Tech omgaat met jouw data. In een complimenteus artikeltje beschrijft de New York Times hoe Nederland zorgt dat de data van Europese burgers beter beschermd blijft.
Als jij software van Big Tech gebruikt, wordt er data over jou verzameld om reclames te optimaliseren, nieuwe producten te ontwikkelen of simpelweg deze te verkopen. Over Facebook en Instagram weten veel mensen dat, maar het is een wijdverspreide standaard. De afgelopen jaren hebben de Nederlandse overheid en belangenorganisaties veel van deze software geïnspecteerd en voor elkaar gekregen dat deze aangepast werd om onze data beter te beschermen. Zowel Google’s educatieve apps, als Zoom (weet je nog, tijdens de lockdown?), als Microsoft Office hanteren een nieuw privacybeleid op Nederlands verzoek.
Je kan je afvragen: waarom zou een gigant als Microsoft haar software aanpassen voor 18 miljoen kaaskoppen? Dat is volgens de NYT omdat wij zowel “paaien als zwaaien”.
We paaien:
We investeren in uitgebreide analyses, door zowel technische als juridische experts, over hoe de software kan voldoen aan de Europese wetten en normen en delen deze uitkomsten met de software ontwikkelaars.
We bieden collectieve contracten aan waarbij ontwikkelaars die voldoen aan onze wetten gemakkelijk veel overheidsklanten in één keer binnenhalen.
Inmiddels wordt Nederland gezien als een poortwachter naar de 450 miljoen klanten in de EU: als wij de software accepteren, dan zal het wel aan de Europese regels voldoen.
En zwaaien:
Sinds 2018 is in de EU de wet AVG (ofwel GDPR) van kracht, waardoor datagebruik geminimaliseerd moet worden en bedrijven moeten rapporteren welke data ze verwerken en waarom. Dit geeft ons zowel juridische handvatten als handhavingsmogelijkheden. Zo kreeg Meta begin dit jaar een boete van 390 miljoen opgelegd.
Nederland is met deze polderaanpak dus wellicht effectiever dan landen die simpelweg boetes opleggen voor AVG-overtredingen. Er is namelijk veel kritiek op hoe weinig daadwerkelijk boetes opgelegd worden (bovenstaande boete komt vier jaar na de aanklacht) en dus hoe effectief GDPR wordt ingezet.
Dat komt deels omdat alléén het land waar het Europese hoofdkantoor van een bedrijf gevestigd is, boetes mag opleggen en alle giganten hun hoofdkantoor in het tech-vriendelijke Dublin hebben zitten. Behalve misschien binnenkort Twitter, dat daarmee zichzelf volgens het blad Politico kwetsbaar maakt.
Zo zie je maar, ook buiten het voetbalveld kunnen we groots zijn voor ons kleine landje.
B.K.
🔍 Battle of the bots
Microsoft en Google zijn officieel in gevecht met elkaar voor de toekomst van ‘search’
Een van de voordehandliggende toepassingen van tools als ChatGPT is het verbeteren van zoekmachines. Er is daarom een strijd gaande om de toekomst van zoeken op het internet. Het partnership tussen Microsoft en Open A.I. (de maker van ChatGPT) wordt als een enorme bedreiging voor Google gezien. Er schijnt zelfs paniek te zijn uitgebroken binnen de gelederen van Google: Google Search is nog steeds het meest winstgevende bedrijfsonderdeel en met afstand de populairste zoekmachine ter wereld, en Microsoft lijkt opeens goed gepositioneerd te zijn om die dominante positie over te nemen.
Microsoft heeft namelijk een integratie tussen de A.I.-modellen van Open AI en Bing (de zoekmachine van Microsoft) aangekondigd. Het bedrijf loopt daarmee (ver) voor op Google, hoewel Google halsoverkop afgelopen week een persconferentie organiseerde waarin vergelijkbare toepassingen werden aangekondigd. De persconferentie was echter geen succes (volgens sommigen zelfs gênant slecht). De ogen zijn nu vooral gericht op de toepassingen van Microsoft, die er volgens velen veelbelovend uitzien.
Toch zijn er nog genoeg redenen om sceptisch te zijn. The Verge publiceerde een goed artikel waarin een aantal problemen rondom ‘A.I.-search’ worden blootgelegd.
De achterliggende taalmodellen produceren nog steeds veel onzin. Dat heeft te maken met de manier waarop deze modellen werken. Ze presenteren geen feiten, maar doen hun best om te ‘voorspellen’ welke woorden er achter elkaar gezet moeten worden om een goed antwoord te kunnen geven, op basis van wat ze eerder ‘geobserveerd’ hebben. Een beetje zoals een komiek die je vraagt om iets of iemand na te doen. Het hoeft niet te kloppen, het moet vooral lijken. Microsoft heeft echter wel het voorrecht om van het nieuwste model van Open AI gebruik te kunnen maken, dat een aantal van dit soort problemen (deels) oplost.
De veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat er geen ongepaste content wordt geproduceerd zijn te omzeilen door op een slinkse manier prompts aan het model te voeden waardoor het ‘overtuigd’ wordt om deze restricties los te laten.
Het kost ongelooflijk veel geld. ChatGPT draait op ingewikkelde en kostbare berekeningen die voor een ‘normale’ zoekopdracht helemaal niet nodig zijn.
Het zou wel eens het einde kunnen betekenen van het web zoals we dat nu kennen. Momenteel genereren zoekmachines vooral verkeer voor andere websites, die daardoor geld kunnen verdienen. Als dat wegvalt (omdat de A.I. het antwoord meteen geeft), verdwijnen deze websites, en verdwijnt daarmee ook de informatie waar de A.I. op kan worden getraind. De CEO van Microsoft gaat daar in dit interview uitgebreid op in.
Vooral het eerste punt maakt dat ik nog sceptisch ben over de toepassing van dit soort tools voor zoekmachines. Ik denk dat andere toepassingen zoals hulp bij schrijven, samenvatten, enzovoorts veel baanbrekender zullen zijn. Maar ook daar is Microsoft uitstekend voor gepositioneerd met Word, Outlook en webbrowser Edge.
O.W.
💡Bits & Bytes
De wondere wereld van Google Reviews, heerlijk opgetekend.
Vette tech: met een mega-laser de bliksem afleiden.
Trip down memory lane: hier kan je spelen met (emulators van) oude rekenmachines. Die Texas TI85 was me er eentje…
De oprichters van Instagram hebben een nieuwe app gelanceerd: een persoonlijke nieuwsfeed genaamd Artifact. Nu nog een US-only waitlist…
Van de ietwat arrogant genaamde website ‘Bigthink’, iets waarvan je niet wist dat je het nodig had: een nieuwe manier om een kalender vorm te geven.
Een leuk twitterdraadje van WaitButWhy auteur Tim Urban met hoog ‘wow’-gehalte
Filmpje van Vox over de chip-oorlog tussen de VS en China
📷 Beeld van de week
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we over de ontwikkeling van VR/AR-brillen: The Economist voegde daar afgelopen week de ontwikkeling van andere VR/AR-gadgets aan toe.
Een jaar geleden publiceerden we editie #31, waarin we onder andere schreven over Large Language Models zoals GPT-3 en kernfusie.
Waardeer jij de nieuwsbrief en wil je ons een handje helpen? Deel de CouranD dan met een vriend/vriendin/collega!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky