The EU’s headline-grabbing aim is to lavish subsidies on domestic chip manufacturing. This is an odd strategy given the EU’s growing concern about foreign countries’ subsidies. - Zach Meyers (Centre of European Reform)
Goedezondag,
Veel van jullie zijn waarschijnlijk druk met Sinterklaasgedichten en last-minute inkopen. Wij ook. Maar we hebben er toch nog een keurige editie uit weten te persen. Al zeggen we het zelf. Deze keer een duik in de Nederlandse landbouwindustrie en het wetsvoorstel van de Europese Commissie op chip-fabrieken naar Europa te halen.
👨🏻🌾 Nederland exportland
Over schaal en innovatie in de Nederlandse landbouw
De Washington Post publiceerde een artikel over de Nederlandse landbouw, met mooie beelden en interessante weetjes. Het artikel richt zich vooral op de omvang van de landbouw in Nederland, de technologische innovaties, en de efficiëntie waarmee wij landbouw bedrijven. Dat de stikstofcrisis nagenoeg geen aandacht krijgt in dit artikel moeten we maar even voor lief nemen. Het blijft een inzichtelijk stuk, met allerlei feitjes waar ik me nog niet bewust van was.
De Nederlandse tomaat heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt, waardoor nu driekwart van de bijna één miljoen ton tomaten uit Nederland geëxporteerd worden. Of Italië ook een afnemer is van Nederlandse tomaten wordt niet benoemd.
Stroopwafels worden verwerkt in voer voor varkens en kippen als manier om voedselverspilling tegen te gaan.
Het bedrijf Enza Zaden spendeert jaarlijks zo’n 100 miljoen aan onderzoek, en introduceert elk jaar 150 nieuwe soorten zaden. De VS hebben Silicon Valley, en blijkbaar hebben wij ‘Seed Valley’.
Afgelopen jaar werd er voor zo’n twaalf miljard euro aan bloemen en sierplanten geëxporteerd. Daarmee is dat de grootste landbouwcategorie in exportproducten, groter dan groenten en vlees.
De kassen in Nederland kunnen per hectare tien keer zo veel produceren als traditionele landbouw
Hoe heeft Nederland dat voor elkaar gekregen? Heel veel onderzoek en investeren in vooruitstrevende technologie. De investeringen zijn in dertig jaar verdrievoudigd, en richten zich met name op het verhogen van efficiëntie en het verlagen van de afhankelijkheid van energie, water en andere bronnen. Daarnaast speelt de geografische ligging van met name Rotterdam (als haven) en Schiphol ook een rol.
Lees vooral zelf het artikel om met eigen ogen te zien hoe de Nederlandse high-tech landbouw er uit ziet. Het is een mooi vormgegeven artikel met indrukwekkende beelden van hoe de landbouw in verschillende categorieën (van uien tot koeien) er aan toe gaat.
O.W.
🇪🇺 Kritiek op Europese Chips-wet
De EC wil state-of-the-art fabrieken naar Europa halen, volgens critici hebben we die race al lang verloren
Europa is afhankelijk van andere landen voor de productie van geavanceerde chips, vooral van Taiwan en Zuid-Korea. Tijdens de pandemie vormde dit opeens een accuut probleem, toen Europese (auto)fabrikanten productielijnen stil moesten leggen omdat chip-fabrieken in Azië op slot gingen. Die ervaring, in combinatie met de recente trend om de halfgeleiderindustrie als geopolitiek drukmiddel in te zetten, hebben geleid tot een Europees wetsvoorstel om deze productiecapaciteit naar Europa te halen. Inmiddels is de eerste fabriek van Intel in Duitsland aangekondigd, maar tegelijkertijd steekt fikse kritiek de kop op. [In NRC Vandaag stem] Van Politico en het Centre for European Reform, hier is de samenvatting:
Eerst een stapje terug, wat houdt dit wetsvoorstel in? Het voorstel omvat een collectie aan maatregelen, met als meest besproken elementen:
Toestemming voor landen om private bedrijven financieel te ondersteunen bij het opzetten van ‘first-of-a-kind’ fabrieken in Europa. Met het saillante detail dat de Europese Commissie vervolgens deze fabrieken mag dwingen om Europese bestellingen te prioriteren in tijden van crisis.
Investering vanuit EU budgetten voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van chips.
Een aantal landen zien obstakels in het financieren van het budget voor dit initiatief. Kleinere, Oost- en Zuid-Europese landen voorzien dat de wet vooral rijke, west-Europese landen meer mogelijkheden biedt. Daarnaast zouden er fondsen van andere Europese initiatieven (zoals Horizon) afgesnoept worden én wordt geklaagd dat het voorgestelde budget sowieso te laag is om een deuk in een pakje boter te slaan.
Ter vergelijking: de EC wil €43 miljard verzamelen van lidstaten, terwijl bijvoorbeeld Amerika (dat al voorloopt) recentelijk weer $53 miljard heeft toegezegd en China $150 miljard wil spenderen.
Het CER uit fundamentelere kritiek, vooral op de focus van de EC op grote fabrieken die state-of-the art chips kunnen produceren. Maar 7% van de Europese vraag naar chips - op dit moment - is voor consumenten elektronica, waar die moderne chips voor nodig zijn. Wij hebben vooral grote hoeveelheden ‘oudere’ chips nodig, die al op steeds meer plekken te krijgen zijn. Volgens het CER moet de EU vooral focussen op R&D in niches waar we al een voorsprong hebben (👀 ASML) en samenwerken met meerdere partners die wel in onze vraag kunnen voorzien.
B.K.
💡Bits & Bytes
Interessant Twitterdraadje over de ‘minimal turing test’, over wat er gebeurt als je wil toetsen of iemand een A.I. of echt mens is door hem/haar/het te vragen slechts één woord te zeggen
De Europese Unie heeft €400,000 gespendeerd om een metaverse te bouwen waar niemand op af komt
Iemand heeft een A.I.-chatbot getraind op de dagboeken uit haar jeugd, om vervolgens een gesprek te voeren met haar jongere zelf
Uitgebreid artikel van FiveThirtyEight over de high-tech snufjes die verwerkt zitten in de voetbal van het WK, en hoe dat voetbal gaat veranderen
Onderzoekers hebben informatie door een ‘wormhole’ geteleporteerd. Soort van.
Apple heeft de beste apps van het jaar aangekondigd, er zitten wat leuke nieuwkomers tussen.
Er is weer een nieuw AI model gelanceerd dat kan corresponderen als mensen. Wij vinden ‘m beangstigend goed. Maar speel er vooral zelf mee op de site van OpenAI.
📷 Beeld van de week
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we over het ineenstorten van FBX en de bredere effecten daarvan op de cryptowereld. FTX steunde ook allerlei wetenschappelijke stichtingen, die opeens zonder funding zitten
Een jaar geleden publiceerden wij editie #26, onder andere over kernfusie.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky