There will always be too much to do – and this realisation is liberating - Oliver Burkeman
Hallo allemaal!
We zijn weer terug! Na een zomerstop die iets langer duurde dan we van te voren hadden gedacht, beginnen we aan een derde seizoen CouranD! Zijn jullie er weer klaar voor om elke twee weken te worden voorzien van analyses, leestips, bits & bytes en mystery buttons?
Het was een heerlijke - en ietwat drukke - zomer. Ocky begon aan een nieuwe baan, maar genoot ook van een ontspannen vakantie in Italië, en een net-wat-minder-ontspannen tripje naar de Griekse eilanden. Barend kocht een huis die hij met zijn vrouw compleet aan het verbouwen is. Die verbouwing is nog onderweg, dus deze editie zal vooral Ocky aan het woord zijn.
We gaan weer een beetje experimenteren met de vorm van deze nieuwsbrief. Jullie zijn vier langere stukken gewend, plus een lijstje met leuke links. Na reflectie afgelopen zomer komen we tot de conclusie dat de kans groter is dat we de CouranD elke twee weken sturen als we niet blijven vasthouden aan vier stukken, en onszelf toestaan om af en toe wat korter van stof te zijn.
Deze editie is ook wat anders. Ik (Ocky) neem jullie even mee met wat ik afgelopen zomer las, luisterde, en zag.
Enjoy!
📺 The medium is the message
Ezra Klein van the New York Times publiceerde begin augustus een opiniestuk over de invloed die een medium (televisie, twitter, radio, etc) heeft op de inhoud. Zijn argument is dat de inhoud zich naar het medium vormt, en dat dat verstrekkende gevolgen heeft voor hoe wij denken en praten binnen (en over) de samenleving. Zo heeft de beperking van 280 tekens op Twitter invloed op wat er wordt gedeeld, en hoe daarover wordt gediscussieerd.
McLuhan’s view is that mediums matter more than content; it’s the common rules that govern all creation and consumption across a medium that change people and society. Oral culture teaches us to think one way, written culture another. Television turned everything into entertainment and social media taught us to think with the crowd.
Neem televisie. De kwaliteit van wat er op televisie te zien is, is niet zozeer het probleem. Plat entertainment is prima. De samenleving gaat niet ten onder omdat Temptation Island op TV te zien is. Het probleem is dat alles op televisie (inclusief de serieuze onderwerpen zoals politiek en wetenschap) ‘entertaining’ moeten zijn. Klein gebruikt een quote van Neil Postman die dit argument goed samenvat:
We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities but by what it claims as significant. Therein is our problem, for television is at its most trivial and, therefore, most dangerous when its aspirations are high, when it presents itself as a carrier of important cultural conversations. The irony here is that this is what intellectuals and critics are constantly urging television to do.
✍🏼De laatste column van Oliver Burkeman
Oliver Burkeman heeft jarenlang een column gehad in The Guardian waarin hij op een komische manier ons streven naar geluk bespreekt. Hij was (en is) skeptisch over de rol van persoonlijke productiviteit daarin, maar ontwikkelde zich ook tot iemand die levenslessen deelde met een groot publiek. In zijn laatste column deelt hij zijn belangrijkste lessen. Lees het vooral zelf, maar hier is er alvast eentje
The future will never provide the reassurance you seek from it
🎥 Het verloren interview met Steve Jobs
Dit interview is al vrij oud, raakte kwijt en werd al ruim tien jaar geleden ‘gevonden’ en (opnieuw) gepubliceerd. Niet bepaald iets nieuws dus. Waarschijnlijk heeft een groot deel van jullie dit al gezien. Zelf kwam ik het afgelopen zomer tegen, en ik wil het toch met jullie delen.
🥑 Het gevaar van naar je publiek luisteren
Ik las een aangrijpend stuk over een Youtuber die bekend is van zijn ‘Mukbang’-video’s. Ik kende de Youtuber nog niet, en ik was ook nog niet bekend met dit specifieke genre, waarin iemand (buitensporige hoeveelheden) eten voor de camera naar binnen werkt. Het stuk gaat over de (vrij grimmige) transitie van Nicholas Perry. Nicholas veranderde van een ielige veganist die filmpjes op Youtube publiceerde waarin hij viool speelde en over zijn veganistische lifestyle praatte, naar zijn alterego Nikocado Avocado, een man van 200 kilo die bekendstaat om zijn video’s waarin hij grote hoeveelheden fastfood naar binnen werkt.
Volgens het stuk is dit het gevolg van ‘audience capture’, de neiging van een artiest om steeds extremere dingen te doen om diens publiek te blijven pleasen, aangedreven door een continue feedbackloop en direct contact met dat publiek. Als je precies doet wat het publiek van je verlangt, kan dat dus ernstige gevolgen hebben. Ik zie het ook als een treurige metafoor voor sociale media zoals Facebook en Twitter. Wat begon als een manier om met vrienden in contact te blijven, is uitgegroeid tot een soort digitale Nikocado Avocado; een uit de kluiten gewassen super app, met toeters en bellen, dat bezwijkt onder sensatie-obesitas.
📚 De boeken die ik afgelopen zomer las
De linkjes verwijzen (grotendeels) naar bol.com. We hebben (nog) geen affiliate links; dit was gewoon even het makkelijkst. Koop je boeken vooral bij je lokale boekhandel, of ga naar de bieb ;)
Where the Crawdads Sing - Delia Owens
How the World Thinks: A Global History of Philosophy - Julian Baggini
Empowered: Ordinary People, Extraordinary Products - Marty Cagan (leesvoer voor (digitale) product managers)
De Geur van een Moeder - Lucia van den Brink
Eigen Welzijn Eerst - Roxane van Iperen
Disrupting the Game: From the Bronx to the Top of Nintendo - Reggie Fils-Aimé
Leiderschap in Beeld - Donatus Thöne, Jan de Vuijst, Stance Rijpma
💡Bits & Bytes
Op zoek naar een nieuw boek om te lezen? Deze website helpt je daarbij
Een soort Shazam voor Vogelzang. Vrij niche, maar wel echt vet.
Tof hobby-project: iemand heeft een online wereldkaart gemaakt waarin stadsnamen vervangen zijn door de naam van de aldaar geboren beroemdheid.
In polen bestaan er roleplaying evenementen waarbij de deelnemers zich kleden en gedragen als stereotype Amerikanen
Voor de oplettende lezer: deze editie bevat illustraties die met Dall-E gemaakt zijn. Daar is nogal wat over te doen. Daarover later meer, laat het ons vooral weten als jij er wat van vindt!
📷 Beeld van de week
Een jaar geleden publiceerden we CouranD editie 21
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky