CouranD #41 - Gen Z en de ontwikkeling van Google
Over Axie Infinity, Digitale Soevereiniteit, Google en Gen Z
The evolution of Google Search is unsettling because it seems to suggest that, on the internet we’ve built, there’s very little room for equilibrium or compromise. - Charlie Warzel
Goedezondag!
We zitten beiden midden in het huwelijksseizoen. De zomer zit vol met trouwerijen. Erg leuk allemaal. Ondertussen houden we gelukkig net genoeg tijd over om te lezen en te schrijven. Deze editie behandelen we:
Axie Infinity: de rise and fall
Hoe afhankelijkheid de EU is van China en de VS als het om technologie gaat
Hoe de zoekmachine Google in 24 jaar is geëvolueerd tot wat het nu is
De kenmerken van de generatie die langzamerhand de economie vorm geeft: Gen Z
Veel leesplezier!
👾 Axie Infinity and beyond
De ‘rise and fall’ van Axie Infinity
In de zoektocht naar waardevolle toepassingen is crypto inmiddels doorgedrongen tot allerlei industrieën: finance, kunst, contracten, you name it. Ook in gaming wordt crypto steeds populairder. In een eerdere editie bespraken we al kort Axie Infinity, een Pokémon-achtig spel dat draait op NFTs en cryptovaluta, en waarmee je geld kunt verdienen terwijl je speelt. Nou ja, geld… virtueel geld, dat je vervolgens kunt omwisselen in keiharde dollars of euro’s. Sommige spelers konden er zelfs van leven. Ikzelf blijf sceptisch over crypto, maar daar gaat dit stuk niet over. Bovendien zijn er genoeganderen die dat veel beter kunnen uitleggen.
*Rest of World* schreef een goed stuk over Axie Infinity. Over de explosieve groei die het bedrijf achter het spel doormaakte, en over de enorme hack waar een slordige 600 miljoen mee gemoeid was, dat het spel maar ternauwernood overleefde. Een paar feitjes op een rij:
In het spel kun je virtuele diertjes ‘fokken’ en vervolgens met die diertjes vechten. Maar je kunt ze ook verhandelen. Elk diertje is namelijk ook een NFT. Door ze te trainen en verder door te fokken kun je dus geld verdienen. Het fokken gebeurt met behulp van een in-game cryptomunt, dat op zijn beurt ook weer te verhandelen is.
Spelers begonnen er hun werk van te maken, omdat ze er veel geld mee konden verdienen. Ze gingen zelfs andere spelers inhuren.
Op de lange termijn bleek dit lastig houdbaar. Er was een continue stroom van nieuwe spelers nodig om de ‘economie’ van het spel op pijl te houden. Een piramide dus. En een bubbel die kan barsten.
Dan de hack: door een kwetsbaarheid konden hackers meer dan 600 miljoen dollar buitmaken. De hack werd pas zes dagen later ontdekt.
Het vertrouwen in Axie Infinity daalde en de bijbehorende cryptomunt(en) en NFTs zijn ook enorm in waarde gedaald.
Toch is het bedrijf (nog) niet ten onder gegaan. Het heeft zelfs een nieuwe kapitaalinjectie ontvangen van onder andere Andreessen-Horowitz (a16z) en lijkt het een soort doorstart te maken. Veel werk aan de winkel, voor zowel de ontwikkelaars van het spel als voor de spelers. Want in Axie Infinity is spelen synoniem geworden met werken.
O.W.
🇪🇺 Digitale afhankelijkheid: de EU heeft spijt.
Hoe de EU zich kan ontworstelen uit de technologische houdgreep van andere wereldmachten
Europa heeft een probleem met digitale soevereiniteit: we zijn voor onze digitale technologie te afhankelijk van de VS en Azië. In Editie 12 schreven we al over wereldleiders die zich hierover zorgen maakten. Recent publiceerden de bollebozen van TNO (de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) hier een diepgaand rapport over, waarin dit fenomeen vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Het is een fors (>1 uur leestijd) maar verrassend begrijpelijk document met veel concrete voorbeelden en modellen (fijn voor een herstellend onderzoeker zoals ik). Hier toch maar even de korte versie:
Europa is op alle niveaus van technologie afhankelijk van andere wereldmachten:
De kern van onze digitale infrastructuur zoals routers, switches en servers wordt geproduceerd buiten Europa.
92% van Westerse data wordt opgeslagen in de VS, maar 4% in Europa.
Ook in applicaties lopen we achter: maar 1 van de 20 grootste Tech bedrijven is bijvoorbeeld Europees.
Zelfs op het niveau van componenten en materialen zijn we kwetsbaar.
Dit is een probleem vanwege meerdere redenen. Het kan zorgen voor hogere prijzen, onbetrouwbare toevoer van producten, producten die niet bij onze normen en waarde passen (bijvoorbeeld wat betreft privacy) en dat we onder druk te zetten zijn als deze diensten dreigen afgenomen te worden.
De onderzoekers spreken van een zeer zorgelijke situatie, maar het is niet allemaal bar en boos. Europa is wat betreft technologie zoals Noorwegen in voetbal: we doen heel veel ondermaats maar er loopt wel een enkele superster rond. En met een mix van technologische ontwikkelingen, beleid en goed ondernemerschap is er een pad naar een zonniger toekomst:
We moeten flink investeren in technologieën waarin we nu goed gepositioneerd zijn, zoals EUV technologie voor chip-productie, batterijen, antennes, cryptografie en kwantum technologie.
Met beleid kunnen we ontwikkelingen stimuleren: bijvoorbeeld wat betreft de adoptie van digitale technologie in belangrijke toepassingsgebieden (Smart Health, Smart Mobility, etc.).
We moeten binnen Europa samenwerken om minder afhankelijk te worden van huidige aanbieders op elk technologisch niveau (zie figuur).
Kortom: de EU moet een sprintje trekken om niet onderaan de poule van wereldmachten te eindigen.
B.K.
🔍 De ontwikkeling van Google
Hoe de zoekgigant is veranderd, en hoe dat komt
Google is inmiddels bijna 24 jaar oud, en in de loop der jaren heeft de zoekmachine een flinke verandering ondergaan. Dat merk je misschien niet als je het elke dag gebruikt, maar het verschil tussen de Google van de jaren nul en nu is enorm. The Atlantic publiceerde er een stuk over.
Het stuk begint met een beschrijving van een suboptimale zoekervaring op Google. Het lijkt welhaast onmogelijk om snel een oplossing te vinden voor bijvoorbeeld verstopte leidingen. Je wordt overladen met advertenties, SEO-geoptimaliseerde websites en Google Maps (!?) suggesties. Ik kan dat beamen. Voor onze eigen badkamerverbouwing heb ik de afgelopen weken regelmatig badkamerverbouwing-gerelateerde onderwerpen moeten Googlen. Een expert bellen is sneller.
The Atlantic probeert deze ontwikkeling te verklaren:
Google verdient nog steeds het meeste geld aan advertenties (zo’n 80% van de omzet). Deze advertenties leveren steeds minder op als gevolg van concurrentie van Facebook en Amazoon. Google is dus geneigd meer advertenties te tonen om hetzelfde te blijven verdienen per zoekopdracht.
Vroeger draaide Google op het PageRank algoritme; een naar huidige standaarden vrij simpel algoritme dat vooral kijkt naar de (hoeveelheid van) onderlinge links tussen websites. In plaats daarvan beweegt Google naar natural language processing, en probeert het meer te luisteren naar de intentie van de zoeker, in plaats van de letterlijke tekst die de zoeker intypt. Maar daarmee verlies je wel een bepaalde mate van controle als zoeker.
Ook Google probeert misinformatie tegen te gaan. De ironie daarvan is echter dat de zoekresultaten ‘sterieler’ overkomen en de zoekresultaten minder ‘interessant’ zijn.
Google heeft niet echt concurrentie in de zoekersmarkt. Het komt er mee weg om de gebruiker te overladen met advertenties en eigen content de voorkeur te geven boven dat van anderen. En dat doet het ook, omdat het - ironisch genoeg - wel concurrentie heeft van andere bedrijven, zoals Facebook, Amazon en Apple.
Maar ja, wat doe je er aan? Mijn zoektocht naar een andere zoekmachine verloopt nog niet echt voorspoedig.
O.W.
🪞 Ken jij Gen Z
De tien kenmerken die - grofweg - Gen Z beschrijven
Gen Z wordt langzamerhand een dominante generatie in de economie en cultuur. Daarom is het fijn als iemand ons een aantal - enigszins generaliserende - handvatten biedt waaraan we deze generatie (geboren in late jaren 90/begin deze eeuw) herkennen. Rex Woodbury, investeerder in startups en schrijver van de Digital Native, deed dat in een tweedelige serie (1 en 2) met een extreem clickbait titel. Hij wijst naar de producten van deze generatie (TikTok, Depop, Roblox) en komt met veel herkenbare voorbeelden. Hier alle kenmerken op een rijtje. Gen Z is:
Queer: het is de generatie die zich het meest identificeert als LHBTQ (zie figuur), wat je ook terugziet in hedendaagse stijliconen zoals Harry Styles en Lil Nas X.
Gestrest: er is een serieuze mentale gezondheidscrisis gaande in deze generatie, onder andere gedreven door constante impulsen van sociale media apps.
Authentiek: in tegenstelling tot Millenials die gewend zijn zich vooral online van hun mooiste kant te laten zien, waardeert Gen Z de rauwe werkelijkheid. Dit zie je onder andere terug in de populariteit van sociaal netwerk BeReal.
Anoniem: Gen Z zien graag authentieke mensen, maar zelf zijn ze online graag anoniem. Ze zijn ook bewuster van de waarde van hun data.
Ondernemend: Voor de baas werken en het gebaande pad is een stuk minder aanlokkelijk dan content creator worden of een online onderneming starten.
Thrifty (niet te vertalen): deze generatie is fast-fashion gewend. Een baken hiervan is modemerk SHEIN. In Nederland heb ik dit nog weinig langs zien komen, maar het is een online winkel die 8 jaar bestaat, geen fysieke winkels heeft en inmiddels meer waard is dan H&M en Zara samen.
Een doorgeefluik: Gen Z verkoopt spullen weer door. In 2030 is de tweedehands mode-industrie twee keer zo groot als de fast-fashion industrie.
Bewust: doorverkopen is duurzaam, wat past bij de bewuste keuzes die Gen Z wil maken. Als merk moet je ergens voor staan, het is niet voor niks dat Nike voor Gen Z het favoriete merk is (denk Colin Kaepernick).
Een investeerder: geld moet geld maken. Deze generatie is bezig met vermogen genereren. Ze investeren in aandelen (denk de memestock investeerders) maar ook bijvoorbeeld in kunst (Masterworks).
Escapistisch (matige vertaling, maar oké): ontsnappen is nodig in een wereld met oneindige impulsen. De populariteit van videospellen en ASMR zijn hier voorbeelden van.
B.K.
💡Bits & Bytes
De iPhone bestaat vijftien jaar. Hoe werd dit apparaat ook al weer aangekondigd, en wat is er sindsdien veranderd?
Klassieker (en oud!), maar toch leuk om weer te delen: een overzicht van onverwachte correlaties
AirBnb lanceert het ‘OMG! Fund’: 10 miljoen dollar die verdeeld wordt over de meest knotsgekke ideeën voor AirBnb slaapplekken
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky