Courand #38 - Cryptocrash en ‘altijd aan internet’
Over 'Ambient Computing', de cryptocrash, de impact van AVG en Meta's onderzeese internetkables
You can’t spell crypto without ‘cry’ - The Late Show with Stephen Colbert
Goedezondag,
Het zijn gekke tijden. We moeten ons weer zorgen maken om een nieuw virus, Twitter wordt waarschijnlijk toch niet verkocht aan Elon Musk, en Matthijs van Nieuwkerk geeft op nationale televisie een NFT aan Alex Ploeg. What a time to be alive! Ondertussen lezen en schrijven wij rustig door. Deze week over
Ambient computing: de visie van Google
De cryptocrash van 2022
De impact van de AVG op innovatie
Onderzeese internetkabels die het Afrikaanse continent beter moeten verbinden
Geniet ervan!
☁️ Google’s Grote Geloof: “ambient computing”
Lukt het Google om alle puzzelstukjes bij elkaar te brengen?
Afgelopen week hield Google haar jaarlijkse I/O conferentie. Vanuit Californië werd een enorme lijst aan innovaties en producten aangekondigd waarbij ook de lange termijn visie van Google duidelijker wordt. Mashable publiceerde een goed Nederlandstalig overzicht van de belangrijkste aankondigingen. The Verge presenteerde een lekker lezend en semi kritisch verdiepingsartikel over de visie van Google, wat gezien de impact van dit zwaargewicht een visie over het gehele dagelijks leven behelst.
Google’s visie voor de toekomst draait om ‘ambient computing’. Dat betekent ongeveer dat Google niet alleen maar aanwezig wil zijn op je telefoon of computer, maar overal om je heen. Aanwezig wanneer je haar nodig hebt; oneindig toegankelijk en bewust van jouw omgeving. Deze visie is alleen te realiseren als alle technologie om je heen (telefoon, computer, smart home speaker, e-mail, etc.) een perfect samenwerkend geheel vormen. Dat was precies waar de gigant de afgelopen jaren mee worstelde: Google voelt niet als één geheel - maar als een collectie onsamenhangende initiatieven - wat een direct resultaat is van Google’s decentrale, niet-hiërarchische organisatiestructuur.
Om deze verreikende visie te realiseren moet Google:
Op meer ‘interfaces’ aanwezig zijn. Vandaar dat Google naast nieuwe telefoons ook een smartwatch, slimme oordopjes, een digitale portemonnee en tablet gaat lanceren dit jaar.
Op een natuurlijkere en diverse manier te gebruiken zijn. Daarom wordt er flink aan ‘conversationele technologie’ gewerkt, werken Android producten steeds beter samen en kan je straks niet alleen zoeken via tekst, maar ook in combinatie met foto’s, video’s of geluid.
Maar strategisch- en technisch gezien zijn er enorm veel uitdagingen te overwinnen.
Google moet succesvol worden in categorieën waar het al jaren in faalt (denk tablets).
Google’s advertentie business model werkt alleen op grote schaal, dus deze visie moet gerealiseerd worden met behulp van allerlei partners/concurrenten (zoals Samsung) die Google’s software gebruiken.
Voor natuurlijke interactie is een onmetelijke hoeveelheid data over personen nodig, terwijl privacy voor gebruikers en toezichthouders een topprioriteit wordt.
Kortom, werk aan de winkel. Maar ík vind het wel een vette visie.
B.K.
📉 De cryptocrash van 2022
Is het deze keer echt menens?
De afgelopen weken stonden in het teken van de cryptocrash van 2022, een van de grotere crashes sinds de opkomst van crypto. Sommigen zien dit als een ‘reguliere’ dip en vertrouwen er op dat de boel zich gewoon weer herstelt. Anderen zien dit als de dag die je wist dat zou komen: de reality check waar we allemaal op zaten te wachten, het einde van de gekheid rondom crypto. Ik las een aantal artikelen om beter te begrijpen wat er nou is gebeurd, en waarom.
De New York Times spreekt van een ‘Perfect Storm’ of Fear and Panic. Het effect van deze crash is heftiger omdat veel meer mensen en instituties eigenaar zijn van cryptovaluta. Tijdens de coronapandemie hebben enorm veel (onwetende) mensen hun overtollige geld in crypto gestoken. New York Times schrijft in een ander artikel dat cryptomunten als Bitcoin zich ook steeds meer als ‘normale’ aandelen gedragen, juist omdat ‘reguliere’ investeerders zich in het wereldje hebben gemengd.
Dat cryptovaluta zoals bitcoin sterk in waarde kunnen dalen en stijgen, is te verwachten. Maar dat zogenaamde stablecoins - digitale munten die waardevast zouden moeten zijn, doordat hun waarde bijvoorbeeld gekoppeld is aan de dollar - hun waarde verliezen, is zorgwekkender. En dat is precies wat er is gebeurd.
Een van die stablecoins is Terra, en daar was de meltdown het grootst. In tegenstelling tot ‘klassiekere’ stablecoins staat tegenover elke Terra munt geen echte dollar, maar wordt de waarde door algoritmes stabiel gehouden. Als er een ‘run’ ontstaat van investeerders die Terra in dollars willen omzetten (omdat ze bijvoorbeeld het geld opeens nodig hebben als gevolg van een (aanstaande) recessie) gaat het mis. Cryptokenner Bert Slagter legt het heel verhelderend uit in zijn Twitter-draadje.
Ondertussen hebben de grote crypto handelsplatformen Terra van hun lijst gehaald; een slecht teken.
Het lijkt er op dat wanneer mensen echt geld nodig hebben, cryptovaluta (en alles eromheen, zoals NFTs) het zwaar te verduren krijgen. Een situatie waarin al die verschillende cryptoprojecten elkaar blijven opjutten in waarde is simpelweg niet houdbaar. Spannende tijden.
O.W.
🔐 4 jaar AVG, kost privacy ons de toegang tot een nieuw idee?
Sinds de AVG van kracht is staan er minder apps in de Play Store
In mei 2018 voegde Europa daad bij het woord op het gebied van privacy: AVG (of GDPR) wetgeving werd vanaf dat moment gehandhaafd. Eén van de angsten van bedrijven destijds was dat de nieuwe regels zouden zorgen voor extra kosten en moeite bij de introductie van nieuwe diensten/producten. Dat zou innovatie remmen. Nu heeft een clubje onderzoekers dit getest door te kijken naar de recente ontwikkeling in het aanbod van mobiele apps op de Europese markt. Hun conclusie: AVG limiteert het aanbod van apps en innovatie.
In het bijzonder clickbait geformuleerde artikel “GDPR and the Lost Generation of Innovative Apps”, wordt gekeken naar het aantal apps dat aangeboden wordt in de Google Play Store. De onderzoekers (die werken bij een door Google e.a. gesponsorde denktank) concluderen dat:
Het aanbod apps sinds de introductie van AVG met een derde gedaald is.
Er ongeveer half zo veel nieuwe apps op de Play Store verschijnen.
Volgens de onderzoekers is dit het resultaat van de kosten en moeite die organisatie moeten investeren om data netjes op te slaan, transparant te zijn over het gebruik daarvan en data bijvoorbeeld weer op tijd te verwijderen. Als de gebruiker dat niet al zelf doet (Mark 🤨 ).
The Register sprak met experts over het artikel. Die zijn kritisch over de betrouwbaarheid van de conclusies. Zij wijzen op andere factoren die ook bijdragen aan een vermindering van het aantal apps (zoals het periodiek ‘opruimen’ van de Play Store dat Google tegenwoordig doet), de opvallende afwezigheid van een vergelijking met de Amerikaanse Play Store en het feit dat veel onderdelen van de AVG wet al bestonden vòòr 2018. Belangrijker nog, ze wijzen erop dat de 30% apps die verwijdert zijn maar 3% van het app-gebruik voorstellen, dat we in Europa geen bekende apps uit de VS bijvoorbeeld missen en dat we dus wellicht vooral louche, data-vretende widgets missen. In andere woorden:
"It may well be that some 'flashlight apps' are gone now, but I am not sure if anyone misses them.”
B.K.
📶 Feiten en fabels over internetkabels
Meta en Google ‘helpen’ het continent Afrika door het te verbinden met de rest van de wereld
Het internet wordt ‘in de lucht gehouden’ door duizenden kilometers aan kabels die de continenten op onze aarde verbinden via de bodem van onze oceanen. Zo draadloos is ons internet dus niet. Maar dat terzijde. Gerelateerd schrijft *Rest of World* over hoe techgiganten Meta en Google enorme hoeveelheden geld investeren in het ‘verbinden’ van het Afrikaanse continent met onderzeese internetkabels.
De bedrijven claimen dat ze dit vooral doen om de ongelijke verdeling in wereldwijde internetsnelheid te verkleinen. Maar Rest of World laat zien dat er (uiteraard) ook andere motieven spelen:
… a select group of massive corporations have not merely tightened their hold on our online activity but have deliberately rebuilt the internet for their own use, according to their own specifications, from the ocean floor up.
Beter/sneller internet betekent meer gebruik van de services van de grote techbedrijven, die daar weer meer geld aan kunen verdienen.
Door eigenaar te zijn van de fundamentele infrastructuur van het internet kunnen de bedrijven controle en inzicht verkrijgen in het internetverbruik op het continent.
Maar er zijn ook voordelen. Sneller internet biedt economische kansen: beter zaken kunnen doen op de wereldmarkt, toegang tot kennis en informatie, etc. Het maakt Afrika ook aantrekkelijker om datacenters te plaatsen, waardoor het zich zou kunnen ontwikkelen tot (goedkope) internethub. Toch wordt er gewaarschuwd in het artikel dat de investeringen van de techgiganten, die in principe helemaal geen winst hoeven te maken op de kabels zelf, oneerlijke concurrentie in de hand werkt. Lees vooral het artikel zelf.
O.W.
💡Bits & Bytes
Have iPhone Cameras Become Too Smart? Van The New Yorker
Here Before A Million - videoclips van nummers met minder dan één miljoen views
De iPod is niet meer. The New York Times schreef een necrologie
Het New Yorks appartement van de Winklevoss tweeling (de cryptokeizers) staat te koop. Dit krijg je voor $17 miljoen
Gallup ondervroeg 140.000 Amerikanen naar hun hybride-werk behoeften, de resulterende data laat een enorme verschuiving zien
Benieuwd wat we over 100 jaar eten? Bon Appetit vroeg dat aan wetenschappers en science fiction auteurs
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky