Social media wasn’t the cause of the uprising, but it played a huge role... It made people feel the sense of ‘usness,’” Younis said. “There is a togetherness: it’s not me alone; there are others. I will go alone, but I will find others.” - Nora Younis in Rest of World.
Goedezondag,
Ocky is weer terug! En dat is maar goed ook. Deze editie is weer all over the place: van Musk zijn nieuwe speeltje, tot overheden die verkeersleider spelen tot het vinden van spelonken middels kwantumsensoren. Een klein hoogtepuntje om met jullie te delen: Een Podcast Over Media (POM, van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth) heeft de CouranD besproken! Iemand tips voor een volgend doel in ons leven?
🐦 Het nieuwe speeltje van Elon Musk
Wat staat er te gebeuren met Twitter?
Elon Musk gaat Twitter kopen. De Tesla-miljardair die de mensheid ‘interplanetair’ wil maken en op een missie is om de wereld aan elektrische auto’s te krijgen, gaat zich nu ook actief met sociale media bemoeien. Hij is al één van de meest gevolgde personen op Twitter (meer dan 80 miljoen volgers). Dat was niet genoeg. Nu koopt hij het hele bedrijf maar gewoon, voor een slordige 44 miljard euro.
Musk vindt dat de vrijheid van meningsuiting verdwenen is van Twitter, en wil dat herstellen. Daarnaast wil hij de algoritmen achter Twitter transparant maken en spambots tegen gaan. Er is inmiddels veel over geschreven. Zeker als je in het Twitter bubbeltje zit struikel je over de ‘hot takes’ van deze actie van Musk. Laten we de analyses even op een rijtje zetten.
De Volkskrant heeft de plannen van Musk op een rijtje gezet (in een overigens niet bijster kritisch stuk; zijn plannen worden gepresenteerd alsof ze al een zekerheidje zijn, maar dat is nog maar zeer de vraag).
Ezra Klein van de New York Times maakt zich zorgen, omdat Musk af en toe een enorme trol kan zijn (op Twitter). Aan de andere kant is hij ook de enige die Twitter echt goed begrijpt (vanwege dat trollen), en heeft hij eerder laten zien grote uitdagingen aan te kunnen pakken.
Wat betreft zijn plannen rondom vrijheid van meningsuiting: Dit stuk in Techdirt stelt dat de geschiedenis van sociale media heeft laten zien dat content moderatie ongelooflijk moeilijk is, en dat Musk er een nogal naïeve kijk op nahoudt, en zichzelf tegenspreekt. Musk is een ‘free speech absolutist’, en stelt dat alles op Twitter gezegd zou moeten kunnen worden wat binnen de wet past. Tegelijkertijd wil hij spam verbieden. Maar spam is strict genomen legaal.
The Atlantic speculeert dat Musk nog grotere plannen zou kunnen hebben, en dat Twitter een aanvulling zou kunnen zijn op zijn al bestaande activiteiten (Tesla, OpenAI, Neuralink): “Social media, especially Twitter, has already done a commendable job of getting our brains hooked on computers. By buying Twitter, Musk could exert more control over the less-physical realities of our world—over what we know and how we think”.
Wat zouden jullie doen met 44 miljard?
O.W.
Even tussendoor, geniet je van de CouranD? Stuur ‘m dan door naar vrienden, familie, collega’s of je buren. Dan kunnen zij er ook van genieten!
📶 Koester je connectie!
Over het groeiende aantal gerichte internet blackouts in de wereld
Het internet is gemaakt om veerkrachtig of zelfs onverwoestbaar te zijn. Honderdduizenden machines samen vormen het internet, met veel dubbelingen en back-ups. Zo is het namelijk ontworpen door de Amerikaanse overheid in de koude oorlog. Toch lees je steeds vaker berichten over overheden die ‘het internet uitzetten’ als er onrust is of specifieke websites (zoals Twitter) ‘platleggen’ om communicatie te verstoren. Rest of World publiceerde vorige week een enorm artikel (30 min leestijd) over dit fenomeen. Het stuk leest weg als een jongensboek en legt in heldere taal uit hoe overheden technisch gezien kunnen censureren. Bovenal is het een krachtig stuk onderzoek (gebaseerd op 70 interviews) dat een pijnlijke en gevaarlijke nieuwe werkelijkheid blootlegt: het internet is - in bepaalde landen - net zo fragiel als essentieel.
Sinds 2011, toen de Egyptische overheid grootschalig het internet uit zette tijdens protesten op het Tahrir plein, is het aantal ‘shutdowns’ flink gestegen (zie figuur). Overheden grijpen naar deze maatregel om:
communicatie te verstoren,
‘in het donker’ te kunnen opereren, en vooral;
om een gevoel van gezamenlijkheid onder opstandelingen te doorbreken.
Het is een ingewikkelde operatie om uit te voeren, alhoewel het per land verschilt hoe ingewikkeld. Zoals je bijna zou vergeten, is het internet namelijk opgebouwd uit fysieke elementen: grote onderzeese kabels, internet knooppunten en allerlei verbindingskastjes. Wie die infrastructuur beheert en hoeveel er van die infrastructuur bestaat bepaalt voor een deel hoe makkelijk een ‘shutdown’ te realiseren is.
Daarom werken steeds meer overheden niet meer met volledige shutdowns, maar proberen ze gericht bepaalde websites offline te halen. Ze gebruiken commercieel verkrijgbare producten om middels ‘Deep Packet Inspection’ internetverkeer te monitoren en desgewenst om te leiden. Een beetje alsof digitale verkeersleiders al het verkeer dat naar Rotterdam wil stiekem omleiden naar Pijnacker. Daar wil niemand eindigen. Een subtielere, maar minstens zo effectieve methode van censuur dus.
Dit is een extreem versimpelde en kort-door-de-bocht samenvatting van het stuk, dus ik raad je aan het artikel zelf te lezen. En koester je connectie!
B.K.
⚛️ Kwantum deeltjes verstoren werkt perfect voor sensoren!
Wat kwantum sensoren zijn en waar ze voor gebruikt worden
Een sulperkoele wolk aan rubidium deeltjes in de ondergrondse sensor (University of Birmingham)
Wij hebben eerder geschreven over kwantum mechanica en kwantum computers, maar inmiddels is er een ‘new kid on the block’ die een flinke opmars beleeft: kwantum sensoren. IEEE Spectrum publiceerde vorige week een handig (maar niet uitputtend) overzicht van hoe deze sensoren werken en waar ze al voor gebruikt worden.
Kwantum technologie (waar sensoren een onderdeel van zijn) maakt gebruik van allerlei rare natuurkundige effecten die plaatsvinden als we materiaal van extreem dichtbij bekijken/meten. Bekende voorbeelden van deze effecten zijn superpositie en ‘entanglement’. Deze effecten zijn zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf, waardoor ze als basis voor accurate sensoren kunnen dienen. Een paar voorbeelden:
Hersenscans worden gemaakt door het magnetisch veld dat onze hersengolven creëren te meten terwijl je een tijdje heel stil ligt. Een start-up in Engeland heeft op basis van kwantum sensoren een draagbare helm gemaakt die goedkoper en accurater deze hersengolven zou meten.
Kwantum sensoren kunnen ook gebruikt worden om te achterhalen wat er onder de grond zit (denk tunnels, archeologie of gasvelden). Door het verschil in hoe een molecuul zwaartekracht ondervindt op twee punten te meten kunnen we begrijpen wat er onder deze meetpunten zit.
Door micro-diamanten te ‘coaten’ met een stof die zich bindt aan de RNA van het SARS-CoV-2 virus kunnen we - volgens computer simulaties - sneller, goedkoper en accurater op virussen testen. En dat voor praktisch elk soort virus.
Door te meten hoe de golf-patronen van moleculen veranderen, kan je extreem nauwkeurige accelerometers maken waardoor je precies weet hoe snel en in welke richting een object beweegt. Dit kan gebruikt worden om te navigeren zonder dat er toegang tot een GPS systeem nodig is. Handig voor onder de grond of onder water, of voor in oorlogsgebieden.
Sommige van deze technieken zijn nog heel experimenteel; sommige zijn al commercieel verkrijgbaar. Hoe dan ook, dit is een veld vol met hele vette en inspirerende ‘moonshots’.
💡Bits & Bytes
De Financial Times heeft een spel ontwikkeld waarin je beleid moet voeren om het klimaat te redden.
SpaceX heeft een record gebroken door binnen 3 weken een raket twee keer te gebruiken. Tegelijk heeft Rocket Lab een raket letterlijk uit de lucht geplukt om te hergebruiken.
Iemand heeft wiskundig gemodelleerd hoe je het beste een appeltaart kan bakken.
Privateer heeft hun eerste (gratis) product gelanceerd: een online real-time overzicht van alle objecten die rond de aarde zweven.
Een journalist van de Wall Street Journal gaat op onderzoek uit waarom Apple’s autocorrect zo ... correct is.
Karl Lagerfelds verzameling van meer dan vijftig iPod Nano’s is te koop.
Google werkt aan een nieuwe manier van zoeken: multisearch. Hiermee kun je bijvoorbeeld een foto van een jurk uploaden en dan zoeken op “een jurk zoals deze, maar dan in het groen”
📷 Beeld van de week
Debdatta Chakraborty heeft de Pink Lady Food Photographer of the Year 2022 gewonnen
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky