"We wanted to find a way that really changed the way people think about spaceflight that makes it much more approachable and accessible," - Jayne Poynter, co-founder Space Perspective
Goedezondag,
Ocky is een weekje offline en het is veel te mooi weer om lang naar je scherm te staren. Daarom vandaag een soort CouranD light: geen diepgaande stukken, analyses of filosofische afwegingen maar een lijst met een selectie van vier jonge bedrijven. Deze bedrijven halen serieuze investeringen binnen en/of krijgen veel media aandacht, wie weet dat ze ook nog eens impact op de wereld gaan maken. In ieder geval geven ze inzicht in een mogelijke toekomst. Geniet van de belofte en laat ons vooral weten wat je van dit format vindt!
Space Perspective, hotelkamers in de ruimte
Begin deze maand schreef onder andere Phys.org over de nieuwe onthulling van Space Perspective. Dit bedrijf liet voor het eerst beelden zien van hoe hun ‘kamers’ in de ruimte eruit gaan zien. Space perspective haalde volgens TechCrunch in 2021 $40 miljoen van investeerders op om luchtballonnen te ontwikkelen die 30 km boven het aardoppervlak kunnen zweven. Vanaf 2024 kan je de zes uur durende ‘ruimte’-reis maken (officieel is deze hoogte nog niet ‘de ruimte’), afgezien van dat alle trips dat jaar al zijn uitverkocht. Sterker nog, inmiddels heeft het bedrijf 600 tickets verkocht à $125.000 per stuk. Nuttige investering toch?
Altos Labs, de zoektocht naar eeuwig leven
De MIT Technology Review, Economist en Forbes beschrijven het vrij mysterieuze Altos Labs, wat een soort mega onderzoeksorganisatie in de biotech lijkt te worden. Wat vooral de aandacht heeft getrokken: dit bedrijf start met een kapitaal van maar liefst $3 miljard! Deze investeringen komen van beroemde tech-ondernemers zoals Jeff Bezos (Amazon) en de Russische Yuri Milner (Facebook en Mail.Ru).
Altos Labs is eigenlijk een groot privaat fonds, wat met labs over de wereld gaat experimenteren met technologie die het verouderen van cellen tegen kan gaan. Een soort biologisch herprogrammeren dus. Op dit moment maakt het bedrijf vooral furore door beroemde onderzoekers en professoren met enorme salarissen van universiteiten te plukken. Wat we hier ooit van terug zien? Anyone’s guess...
Woebot, psycholoog in je telefoon
The Guardian schrijft over de opkomst van chatbots die met behulp van kunstmatige intelligentie assistentie bieden aan mensen die hulp nodig hebben om met bijvoorbeeld angst of stress om te gaan. Met de app wil de maker vooral ook de drempel voor de jeugd verlagen om professionele hulp te zoeken. Op zich een nobel doel, maar er is ook zeker kritiek op dit concept. Vooral de manier waarop data verzameld wordt verdient veel aandacht. Hoe dan ook, een nieuw med-tech genre waar we nog veel van zullen horen!
BeReal, Instagram voor het echte leven
TechCrunch en de Wall Street Journal schrijven over BeReal, een soort Instagram waarbij de app bepaalt wanneer jij een foto kan maken. De app geeft je op een random moment een push-notificatie waarna je twee minuten de tijd hebt om tegelijk een foto met je voor- en achterkant camera te maken. Deze combinatie wordt gedeeld met je vrienden en als bedankje mag jij hun foto’s ook even zien. En dan weer door met je leven!
Dankzij een $30 miljoen investering van o.a. de legendarische a16z bereikt de app astronomische groei, met op dit moment ongeveer 8 miljoen gebruikers. Ik ben benieuwd, Hit or Hype?
📷 Beeld van de week
Luchtfoto van oestervelden. Uit een serie van Tom Tegen
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky
P.S. Geen van deze bedrijven heeft ons betaald voor deze content.
leuk, interressante onderwerpen, ik heb vandaag voor het eerst de "CouranD" gelezen en kijk al uit naar een volgende editie.
Ga vooral door met dit magazine. !!