CouranD #33 - wat als we gewoon al dat zonlicht terugkaatsen?
Geo-engineering, vibe shifts, NFTs en de klusjes economie, en tien interessante technologieën
The ones still clinging to authenticity and fairy lights are the ones who crystallized in their hipsterdom while the culture moved on. - Allison P. Davis (the Cut)
Goedezondag,
een zonnige nieuwsbrief op een zonnige morgen. Dit keer weer vier artikeltjes, tikkeltje lang maar wel lekker divers. We hebben het over:
de kansen en risico’s van geo-engineering
een aanstaande culturele verschuiving
NFT’s en de klusjes economie
Tien technologieën om naar uit te kijken.
Lekker lezen!
🏭 Het bos in met geo-engineering
Over de kansen en risico’s van het manipuleren van het klimaat
Afgelopen week is de, tot nu toe, grootste CO2 extractiefabriek opgestart: de Orca. Deze fabriek in Reykjavik filtert CO2 uit de lucht en slaat deze, via een kleine omweg, op als steen. The Economist schreef daar een fijne en heldere uiteenzetting over. Dit nieuws ontvlamde ook een discussie die al langer aan het opzwellen was, die over de pro’s en cons van “geo-engineering”. Hier de highlights uit artikelen van de MIT Technology Review (hier en hier) en het RAND onderzoeksinstituut daarover.
Een stap terug: wat is geo-engineering? Volgens de onderzoekers van RAND is dat simpelweg het gericht manipuleren van het klimaat. De onderzoekers beschrijven twee vormen van geo-engineering die in opmars zijn:
CO2 uit de lucht verwijderen, ofwel doormiddel van fabrieken zoals Orca, ofwel door het aanplanten (of niet verwijderen) van bossen en gewassen.
Het blokkeren van de energie van de zon, bijvoorbeeld door stofjes als artificiële wolken de lucht in te schieten die licht reflecteren.
Op zich klinken beiden methodes niet zo gek. Wellicht daarom hebben al tientallen bedrijven en landen deze technologieën meegenomen in hun plannen om ‘CO2-neutraal’ te worden. Maar daar voel je wellicht de nattigheid al...
Wetenschappers zijn bang dat het enthousiasme over dit soort technologieën de aandacht afleidt van de benodigde reductie-maatregelen. Als we het gewoon kunnen opvangen, dan kunnen we lekker blijven doorpompen toch? En in de details komt dan de volgende problematiek naar boven:
Wetenschappers zijn het erover eens dat CO2 uit de lucht halen cruciaal is om verdere opwarming van de aarde te voorkomen, maar de schattingen lopen extreem uiteen omtrent de hoeveelheid. Hoe dan ook, de hoeveelheid CO2 die Orca uit de lucht haalt is een druppel op een hete plaat. En een bos bijplanten ter grote van half Brazilië is niet direct praktisch.
Daarnaast weten we nog weinig van de neveneffecten die we kunnen verwachten van bijvoorbeeld grootschalig herbebossen.
Of geo-engineering op tijd betrouwbaar, goedkoop en schaalbaar genoeg wordt om bij te dragen aan klimaatproblematiek lijkt nog maar de vraag. En dan hebben we het nog niet gehad over de laatste uitdaging die de onderzoekers van RAND beschrijven: er bestaat nog geen internationaal wettelijk kader over hoe om te gaan met geo-engineering. Lijkt me wel praktisch als het om het klimaat gaat. B.K.
🦄 Kom maar lekker viben
Over een aanstaande culturele verschuiving die je (niet) wilt missen
Ik las een artikel van New York Magazine - waarin Allison P. Davis ons waarschuwt voor de culturele ‘vibe shift’ die ons te wachten staat. Straks meer over de technologische invalshoek. Eerst: wat is een vibe shift?
A vibe shift is the catchy but sort of too-cool term Monahan uses for a relatively simple idea: In the culture, sometimes things change, and a once-dominant social wavelength starts to feel dated.
Zo’n vibe shift herken je aan veranderingen in kledingstijl, muziek op feestjes, gespreksonderwerpen, etcetera. Die wereld heeft in principe twee jaar lang stil gestaan als gevolg van de coronapandemie, maar de schrijver maakt zich zorgen dat er ondanks deze ‘pauze’ alsnog een shift heeft plaatsgevonden, en dat zij (en velen met haar) de boot missen.
Toegegeven, het artikel is geschreven vanuit het perspectief van New Yorkse (sub)culturen - iets waar wij hier in het kleine Nederland wellicht iets te ver vandaan staan, maar toch is het interessant om te lezen omdat het ook een breder fenomeen blootlegt. De aard van deze shift verschilt wellicht per locatie, regio of (sub)cultuur, maar de krachten die deze veronderstelde verandering teweegbrengen zijn wereldwijd van aard. De pauze van de pandemie was overal. Tech trends zoals crypto en web3 beperken zich inmiddels ook niet meer tot New York of San Francisco.
Zo publiceerde The Atlantic een artikel over de ‘Tech Angle On The Vibe Shift’. De schrijver richt zich daarbij vooral op het feit dat de ‘shift’ al wordt benoemd voordat deze daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dat is precies wat er gebeurt in de wereld van crypto en web3, waarbij enthousiastelingen enorm hun best om de shift al van te voren actief te benoemen, in plaats van hem eerst daadwerkelijk teweeg te brengen. Dat moet een gevoel van FOMO teweegbrengen bij de massa, waardoor men zich ‘aansluit’ bij deze ontwikkeling, en de shift in feite een self-fulfilling prophecy wordt.
I feel that much of the crypto conversation and hype is a reversal of the usual cycle. Instead of a technology achieving mass adoption and creating a culture in its wake, much of the crypto movement is a durable culture that is waiting for its mass-adoption product and trying to spin up technologies that augment the culture.
Hoe ziet die crypto ‘vibe’ er dan uit? Lees dit artikel van The Verge over de vibe op het grootste Ethereum-congres en dit artikel van de New York Times over een ‘social club that runs on crypto tokens and vibes’ om daar een glimp van op te vangen en oordeel zelf of je daar in mee wilt gaan, of deze shift voorlopig even wilt overslaan.
O.W.
🏭 Massaproductie van kunst: NFTs in de ‘gig economy’
Wired publiceerde een artikel over hoe de ‘NFT bubbel’ de gig economy overneemt, en wat daar de gevolgen van zijn. Steeds meer freelancers kiezen ervoor om full time bezig te zijn met het maken van ‘kunst’ in opdracht van crypto-projecten die deze kunst als NFTs willen verkopen. Daar wordt enorm veel geld mee verdiend (zo’n 44 miljard dollar in 2021), maar onder aan de pyramide werken freelancers voor weinig geld om soms wel 15 duizend kunstwerken te maken.
“It has become common to read how many high-ticket projects rely on low-paid artists and designers to make their NFTs”
Sommigen benadrukken de hiërarchische structuur van deze NFT business, waarbij de mensen aan de top het kapitaal hebben om te dicteren wat de mensen aan de onderkant moeten doen. Kunst als massaproductie. De onderliggende technologie zou alles decentraal moeten maken, maar het lijkt erop dat er gewoon weer ‘instituten’ ontstaan die dezelfde rol vervullen als de centrale partijen die buitenspel gezet hadden moeten worden.
Toch wat nuance. We kunnen niet ontkennen dat NFTs voor veel mensen met de juiste intenties juist wel een vorm van waarde en erkenning biedt die duurzamer kan zijn dan een bubbel. Het wordt makkelijker voor makers om beloond te worden voor hun werk, en weinig mensen zullen zeggen dat dat onwenselijk is. Maar moet dat per se met deze technologie, en is alle shit die je eromheen bij krijgt dat waard?
O.W.
🔟 Top Tien Technologieën voor twintig tweeëntwintig
Elk jaar publiceert de MIT Technology Review een lijst met tien technologieën waarvan zij denken dat die veel impact gaan hebben op hoe we werken en leven op ‘korte’ termijn. Je kan de 21e editie van die lijst hier vinden. Het is een leuke lijst om eens doorheen te klikken om geïnspireerd te raken of om snel mee te kunnen praten met de techies op werk. Hierbij het overzicht en linkjes naar de pagina’s waarin de technologieën in wat meer detail besproken worden:
Het einde van wachtwoorden, weg met Zomer123!
Covid variant tracking, om sneller door dat Griekse alfabet te racen.
Langdurige batterijen voor aan het energienet, om vraag en aanbod van energie te balanceren.
Kunstmatige intelligentie om de vorm van eiwitten te voorspellen, klinkt vrij niche maar blijkt best tof.
Malaria vaccin, want daar sterven nog ruim een half miljoen mensen per jaar door.
Proof of stake, om blockchain energiezuinig te maken. Nu nog iets om het nuttig te maken.
Covid pil, voor wie geen Corona meer wil!
Praktische fusiereactoren, op korte termijn? I call bull$$$$
Synthetische data voor KI, lijkt nuttig om vooroordelen en andere praktische problemen met KI op te lossen. Daar schreven we overigens ook in een eerdere editie al over.
CO2 opslag fabrieken, told you!
B.K.
💡Bits & Bytes
CNBC wees ons op een rapport van Lookout met daarin de 20 meest voorkomende gelekte wachtwoorden. Zit die van jou ertussen?
Een sneak-peak van The Verge van het Star Wars: Galactic Starcruiser cruisehotel. Wat krijg je voor een slordige 5000 euro per twee dagen?
Het gezonken schip van Sir Ernest Shackleton is na 100 jaar zoeken gevonden. Dit stuk bevat alles: technologie, historie en een hele hoop mysterie.
Een hele vette cartoon long-read over hoe je paarden tekent van de New Yorker.
Wat is er eigenlijk met Clubhouse gebeurd? Het FD zocht het uit.
Benieuwd wat er nou eigenlijk gebeurt als je een URL in de zoekbalk van je browser intypt?
Substack heeft een app geïntroduceerd, waardoor je makkelijker nieuwsbrieven zoals deze buiten je e-mail inbox kunt lezen
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky