CouranD #26 - hoe lang blijft fusie een illusie?
Investeren in personen, Weta, kernfusie en Big Tech in de E.U.
“Fusion is the vaccine for climate change.” - Chris Mowry, chief executive General Fusion (Nature)
Goedezondag,
Voor degenen die Sinterklaas vieren, fijne Sinterklaas! Ons verlanglijstje is dit jaar kort: meer lezers! Daar kan jij ook bij helpen. Deze keer kan dat door ons te vertellen welke nieuwsbrieven je nog meer ontvangt. Je kan gewoon reageren op deze mail met het antwoord!
Deze week hebben we een bonte verzameling aan stukjes, over:
Een nieuwe investeringstrend voor de creator economie;
Het CGI-bedrijf van Peter Jackson (van the Lord of the Rings) dat is overgenomen door Unity (de ‘motor’ achter heel veel videogames)
Het mogelijke SpaceX moment voor nucleaire fusie energie, en;
Nieuwe stappen door de EU om Big Tech te reguleren.
En natuurlijk de Bits & Bytes!
📶 Creator kopen, risico lopen, klinkt bezopen...
Een investeerder neemt aandelen in creators. Goed idee of vooral erg fout?
In de afgelopen jaren is de 'creator economy' veranderd van een kriebelige, binnen-de-ringse niche term naar een serieuze pijler voor (Silicon Valley) investeerders. In deze markt - door de NYT beschreven als de markt voor digitale tools waarmee content-makers (denk Nikkie Tutorials, Enzo Knol, Monica Geuze) hun volgers bedienen en geld verdienen - hebben investeerders dit jaar al twee miljard geïnvesteerd. Nu is er een Amerikaanse investeerder die het zo mogelijk nóg Amerikaanser aanpakt: Sam Lessin neemt aandelen in creators zelf. En alhoewel dit bizar klinkt, is het concept niet eens totaal idioot.
Slow Ventures (waar Lessin werkt) heeft volgens Vice afgelopen maand €1.5 miljoen geïnvesteerd in Marina Mogilko, in ruil voor 5% van haar inkomen de komende dertig jaar. Daarnaast krijgt het fonds een onbekend aandeel van de inkomsten uit haar intellectueel eigendom. Voor de eeuwigheid. Het Vice artikel is het lezen waard. De investeerders vergelijken daarin zo'n investering met het aangaan van een lening, behalve dat het individu nooit met schuld achterblijft. Wat ik me vooral afvroeg: waarom zouden investeerders dit doen? En, is dit niet fout? Want hoe groot is het gat tussen mensen kopen (ook wel slavernij) en aandelen in mensen kopen?
Waarom je dit zou doen? Durfinvesteerders hebben steeds meer moeite met goede investeringen vinden, want:
er is veel geld beschikbaar, en;
zoals dit Techcrunch artikel mooi uitlegt, investeren in software start-ups is tegenwoordig makkelijker waardoor meer partijen (banken, fondsen) zich eraan wagen.
Daarnaast, zo beargumenteert Lessin, draait durf-investeren toch al om de mensen, niet het product.
Is een aandeel in een persoon kopen niet fout? Nou, daar valt zeker wat voor te zeggen. Slow Ventures ziet dat echter anders:
de investeerder zegt geen invloed uit te oefenen over de persoon of hoe ze het geld investeert, iets wat het FD in twijfel trekt.
Als ze geen mega influenceer wordt of besluit caissière te worden, mag ze het geld houden, 'no strings attached'.
Het klinkt allemaal nogal risicovol en experimenteel. Zeker als je leest wat Mogilko met het geld wil doen: investeren in andere creators. Dan volg ik het ook niet meer.
B.K.
👾 Wat je moet weten over Weta
Peter Jackson pakt 1.63 miljard dollar met de verkoop van zijn bedrijf
Ooit gehoord van Weta? Ik ook niet. Wel van Meta inmiddels, maar dat is een ander verhaal. Weta is het bedrijf van Peter Jackson, de producent/regisseur die vooral bekend is van de Lord of the Rings en Hobbit-films. Dat zijn films met zeer indrukwekkende visuele effecten (CGI), en blijkbaar heeft Jackson een bedrijf opgezet dat zich daarin specialiseert. Dat bedrijf heeft hij nu voor 1.63 miljard dollar verkocht aan Unity, bekend van de Unity game-engine die door heel veel videogame ontwikkelaars gebruikt wordt om al die mooie 3D-werelden mogelijk te maken.
Ben Thompson schreef een interessante analyse over waarom het strategisch een uitstekende zet is geweest van Unity om Weta te kopen.
Waar Unity een redelijk 'generieke' oplossing biedt dat modulair is opgebouwd zodat kleine game-developers er makkelijk gebruik van kunnen maken, is Weta juist een bedrijf dat volledig op maat en van begin tot eind visuele effecten voor films mogelijk maakt. Die vullen elkaar goed aan.
Met Weta vergroot Unity haar markt van alleen developers naar makers/artiesten.
Ben Thompson beargumenteert vervolgens dat de belangrijkste platforms van de toekomst (waarin we niet meer om, jawel, de metaverse, heen kunnen) 'faceless plaforms' zullen ziijn. Bedrijven die niet vechten om de eindgebruiker, maar die juist het gereedschap bieden voor andere partijen om waardevolle eindoplossingen te maken.
unlike Metaverse aspirants like Facebook or Microsoft, Unity isn’t competing for end users, which means it can partner with everyone building those new experiences — including Facebook and Microsoft and Apple — just as TSMC can build chips for everyone, even Intel.
Naast een uitgebreide analyse van de strategische overwegingen achter deze ontwikkelingen, biedt het stuk overigens ook een leuk inkijkje in hoe Weta is ontstaan. Zo gebruikte Jackson in de begindagen een scene in een film als een excuus om met deze technologie aan de slag te gaan, in plaats van andersom. Dat bleek een goede zet, 1.6 miljard dollar later...
O.W.
🎇 Nucleaire energie: een fuzzy probleem
Steeds meer private bedrijven ontwikkelen kernfusie reactoren
Volgens enthousiastelingen is het 'SpaceX'-moment voor kernfusie aangebroken. In eerste instantie denk je dan wellicht aan de weinig aantrekkelijke combinatie van onverwachte explosies en oncontroleerbare kernreacties. Maar dit heldere en toch intens nerderige artikel in Nature bedoelt daar heel wat anders mee; kernfusie was ooit een publieke onderneming (net als ruimtevaart), maar inmiddels proberen meer dan dertig private ondernemingen deze technologie commercieel te ontwikkelen. Als je geïnteresseerd bent in energie (of technologie) en een kwartiertje over hebt, lees het artikel dan zeker zelf. Het beschrijft onder andere de uitdagingen die overwonnen moeten worden en de verschillende oplossing waarmee geëxperimenteerd wordt. Ik noteer alvast wat ik uit het artikel leerde.
Wat kernfusie is: kortweg, het tegenovergestelde van kernsplijting (wat we vaak kortweg nucleaire energie noemen). Het is wat op sterren zoals de zon gebeurt waardoor die zoveel energie uitstralen. Bij kernfusie komt energie vrij doordat twee atoomkernen in extreem hoge temperatuur en onder extreem hoge druk samensmelten (fuseren).
Waarom we het willen: het zou een schone, praktisch oneindige bron van energie kunnen zijn zonder de nadelen van energie uit kernsplijting.
Er blijft weinig radioactief afval over wat ook nog eens snel uitgestraald is, en;
de reactie is in theorie makkelijk te stoppen, simpelweg door de temperatuur of druk in de reactor te verlagen.
Geniaal, energietransitie opgelost? Nee, want: ondanks vooruitgang in materiaalkunde en rekenkracht van computers verwacht men dat de technologie pas in de tweede helft van deze eeuw rendabel wordt. Als het dat ooit wordt. Als dat wel zo is lijkt de EU vooraan in de rij te staan. ITER - 's werelds grootste prototype fusie reactor - wordt in Frankrijk gebouwd en een consortium van EU landen heeft ITER's opvolger DEMO al aangekondigd. Maar, volgens het Nature artikel is het maar de vraag of internationale (staats)consortia voorop blijven lopen of dat we een soort 'kernfusie Elon Musk' krijgen.
B.K.
👩🏻⚖️ Big Tech-nisch gezien maakt de EU stappen
Big Tech wordt aangepakt. Wat betekent dat voor Europese spelers?
Grote techbedrijven - vrijwel allemaal uit de Verenigde Staten - zien de Europese Unie serieuze stappen nemen om hen strakker te reguleren. De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over een wet die (onder andere) concurrentie moet bevorderen en grote techreuzen moet gaan beteugelen. NU.nl schreef er een overzichtelijk artikel over. Goed nieuws, maar er zijn ook zorgen.
Financieel Dagblad schrijft dat 'lokale' spelers uit Europa, met name webwinkels, zich zorgen maken over hoe deze wetgeving hen gaat raken
De wet richt zich namelijk op 'poortwachters' (die per definitie macht hebben omdat het poortwachters zijn) met meer dan 40 miljoen gebruikers. Populaire webwinkels in Europa gaan daar zelf ook al gauw onder vallen. Europese webwinkels stellen daarom voor om een onderscheid te maken tussen sociale mediabedrijven en e-commerce platformen.
Toch beargumenteert Financieel Dagblad in hun commentaar dat het juist goed is om ook de Europese bedrijven strakker te gaan reguleren, omdat bedrijven als bol.com op nationaal niveau wel degelijk een machtspositie hebben.
Wat gebeurt er verder?
Facebook-klokkenluider Francis Haugen was op bezoek bij de Europese Commissie en gaf advies over regulering die zich meer richt op privacy, advertentietechnologie en de werking van algoritmes op Facebook (en andere platforms).
Google heeft een antitrust zaak verloren in de Europese Unie en moet 2.4 miljard euro betalen omdat het de eigen vergelijk-service voor online winkelen voortrok boven die van concurrentie. De verwachting is dat dit de deur opent voor nog meer vergelijkbare zaken, en daarmee effectievere beteugeling van techreuzen in de E.U. In dit artikel beschrijft Politico de mogelijke implicaties.
O.W.
💡Bits & Bytes
De Moral Machine is een online sociaal experiment waarin je een autonome auto morele keuzes leert maken. Leuk om aan mee te doen en goed voor de wetenschap.
The Guardian heeft een uitgebreid stuk online gezet met allerlei vette interactieve animaties die de verwachte gevolgen van klimaatverandering weergeven. Zeker het scrollen waard!
Captcha's zijn die online testjes waarmee je 'bewijst' dat je geen robot bent. In dit filmpje legt onder andere de uitvinder van de Captcha uit hoe ze werken en waarom ze moeilijker worden.
De Lovie Awards, Europese prijzen voor websites en online campagnes, zijn net uitgereikt. Een leuk online podium voor creatievelingen.
Analyseer je nieuws-dieet op basis van je interacties op Twitter
📷 Beeld van de week
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we over Neopets, de virtuele beestjes die zo populair waren in de jaren '00. Die andere populaire virtuele beestjes - Tamagotchi - zijn dit jaar 25 jaar geworden.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky