Courand #25 - nieuwsbrief inception
Over succesvolle Europese startups, de eeuwenoude nieuwsbrief, Netflix gaming en het voortbestaan van Neopets
Extremely long story short: Rome fell. The newsletter didn’t. - Dave Pell (The Atlantic)
Goedezondag!
Koffietje, croissantje, matig weer, duur gas: hoogtijd voor wat afleiding met een nieuwe CouranD! We waren de afgelopen edities afgedwaald van onze Europese focus, dus deze week openen we met een analyse over Europese startups! Daarna weer een rondje door wat het internet zoal biedt: navelstaren met een artikel over nieuwsbrieven, ongevraagd advies voor Netflix en nostalgie over Neopets. Laten jullie weer eens weten wat je van de CouranD vindt en hoe het beter kan? Gewoon reply-en! Niks aan te merken? dan mag je ook delen ;).
🥩 Europees biefstuk uit de printer
Wat startups in de EU goed doen en het recente success van 'deep tech'
Op de hielen van COP26 rapporteert het FD nog positief nieuws: vanaf deze week serveert topkok Ron Blauw in zijn vier gastrobars 3D-geprint nepvlees (2 min). Het vlees van het Israëlische Redefine Meat lijkt volgens topkoks (naast onze Ron ook sterrenkoks uit Duitsland en Engeland) schokkend veel op echt vlees en is volgens de Nederlandse executive Edwin Bark 95% minder milieubelastend. Grootschalige productie start begin volgend jaar in het Noord-Brabantse Best. Leuk weetje: Redefine Meat kiest ervoor hun vlees onder andere in Nederland te lanceren omdat wij de grootste consumenten van vleesvervangers in Europa zijn!
(En dan nu het meest vergezochte bruggetje in de jonge geschiedenis van de CouranD.) Volgens het FD werkt de helft van de medewerkers van Redefine Meat als onderzoeker; dat is precies de verhouding die succesvolle deep-tech bedrijven volgens een recent McKinsey rapport (11 min) aanhouden (zie figuur). Voor dit lekker visuele rapport (tjah, consultants) analyseerde 'The Firm' de top 1.000 Europese startups, om uit te vinden hoe het deze bedrijven lukt om te groeien in ons gefragmenteerde continent.
De auteurs wisselen goeie inzichten af met wagenwijd opengetrapte deuren en presenteren vier succesvolle strategieën voor Europese startups:
Netwerken: start-ups zoals Lime (van die elektrische stepjes), die waardevoller worden als ze meer gebruikers aantrekken, dienen regio-voor-regio uit te breiden.
Schaal: start-ups die alleen op grote schaal winstgevend kunnen zijn (zoals Spotify) moeten vooral verkopers inhuren.
Product: start-ups die een onderscheidend product willen leveren dienen te starten met een simpel niche-product (categorie open deur).
Deep-tech: start-ups die zich richten op nieuwe technologie (zoals Redefine Meat) nemen vooral goede onderzoekers aan. Er is een direct verband tussen waardering en aantal/kwaliteit onderzoekers
Zeker een rapportje dat het lezen waard is voor iedereen die in Europa aan een bedrijf bouwt.
Zoom-uit: Redefine Meat is zeker niet het enige deep-tech bedrijf dat na lang onderzoek succesvol een markt gevonden heeft. Volgens het 'Tough Tech' rapport van het MIT-gerelateerde investeringsvehikel 'The Engine' nemen investeringen in moeilijke industrieën zoals FoodTech de afgelopen jaren gestaag toe (60 min).
B.K.
📨 De onsterfelijke nieuwsbrief
Nieuwsbrieven bestaan al duizenden jaren, maar worden steeds populairder
Afgelopen week kondigde Substack aan dat alle nieuwsbrieven gezamenlijk binnen het platform de magische grens van één miljoen betalende abonnees hebben bereikt. Een belangrijke mijlpaal die laat zien dat nieuwsbrieven een blijvertje zijn. Hier een uitleg over hoe ze zo ver zijn gekomen (12 min).
The Atlantic schreef een stuk over waarom nieuwsbrieven zo populair zijn (6 min). Nieuwsbrieven bestonden al lang voordat e-mail werd uitgevonden. Volgens de Atlantic waren het de Romeinen die de nieuwsbrief het levenslicht lieten zien. Hoe komt het dan dat de nieuwsbrief stand heeft gehouden gedurende een periode waarin hele wereldrijken en technologische ontwikkelingen opkwamen en weer wegvielen?
De levensduur van het concept nieuwsbrief ligt vooral in de simpelheid en 'verteerbaarheid' ervan. Woorden op papier, of op een laptop of iPhone. Niets meer, niets minder. De groei in populariteit van de nieuwsbrief, echter, is wel degelijk toe te schrijven aan een (relatief) recent medium: e-mail.
E-mail maakt nieuwsbrieven persoonlijk. Nieuwsbrieven zijn aan jou geadresseerd, en doorgaans kan je zelfs een antwoord terugsturen.
Nieuwsbrieven zijn 'geduldig'. Ze wachten totdat jij tijd hebt om ze te lezen, zonder de afleiding van allerlei andere zaken die doorgaans op sociale media om je aandacht vragen.
Nieuwsbrieven bieden ook het 'voordeel van een thuiswedstrijd'. Je consumeert de nieuwsbrieven op je eigen voorwaarden. De 'unsubscribe' knop is altijd beschikbaar. Jij hebt controle over de 'feed' in je inbox, niet Mark Zuckerberg. Jij bent het algoritme.
Dat nieuwsbrieven voorlopig niet verdwijnen en waarschijnlijk vooral blijven groeien is te zien aan de enorme investeringen die veel bedrijven doen in het medium. Facebook (ik bedoel Meta) lanceerde dit jaar Bulletin, Twitter kocht Revue, Intuit nam Mailchimp over, New York Times zet in op nieuwsbrieven, evenals The Atlantic. The list goes on and on. Voor je het weet zit je inbox wel vol met een oneindige stroom aan verhalen en zie je door de brieven het bos niet meer...
O.W.
🎮 Netflix en thrill
Is de nieuwe gaming dienst van Netflix een goeie zet?
Netflix heeft haar aanbod sinds afgelopen week uitgebreid met videospelletjes. De Volkskrant beschrijft het initiatief hier kort (3 min). Het is een gratis dienst voor Netflix abonnees en je kan de spellen los downloaden vanaf de Play of App store. Er zijn nu vijf spellen beschikbaar, waarvan er twee gebaseerd zijn op de serie Stranger Things
Wat vooral leuk is om te lezen: dit Harvard Business Review artikel van drie auteurs die het hartstochtelijk oneens zijn met deze stap van Netflix (6 min). Volgens deze consultants zijn er drie redenen waarom bedrijven zo'n uitbreiding kunnen doen:
Defensief (om verlies van marktaandeel te voorkomen);
Om het kernproduct te verkopen ("cross-selling"), of;
Om een nieuwe bron van inkomsten te vinden.
De laatste twee opties zijn vaak succesvoller omdat er een grotere druk bestaat om iets bijzonders te ontwikkelen. Netflix doet het eerste: een gratis extraatje aanbieden in de hoop dat mensen blijven. Daarnaast, de stap naar gaming lijktklein vanaf films en series. Netflix heeft zelfs al series gebaseerd op spellen (The Witcher en Squid Game). Maar gaming is een 'lean forward' ontspanningsactiviteit, in tegenstelling tot 'lean back' tv-kijken. Het is tenslotte Netflix en Chill, niet Netflix en Thrill. Techchrunch ontdekt inmiddels een heel andere invalshoek: het gaat Netflix niet om de eigen games, maar om het ontwikkelen van een advies-algoritme zoals ze die ook hebben voor series (4 min). Hebben we straks een Netflix game streaming store?
B.K.
🐰 Kennen jullie Neopets nog?
Neopets is still going strong, ondanks het einde van Flash en dankzij een actieve community van spelers
Neopets is een internetspel waarin je je eigen digitale diertjes kan maken, opvoeden, verzorgen en ruilen. Het lanceerde in 1999 en was meteen immens populair onder kinderen. Zelf heb ik het ook een tijdje gespeeld, maar heb het ook vrij snel weer losgelaten. Toch is een aanzienlijk deel van de kids uit die tijd (inmiddels tussen de 20 en 40 jaar oud) nog steeds actief op Neopets.
Neopets draaide op Flash, dat inmiddels te grave is gedragen door de ontwikkelaar Adobe. Het zou het einde van Neopets betekenen, maar gelukkig voor de spelers bleef het bestaan, zij het in een iets andere vorm waar niet iedereen fan van was. In dit verhaal in de New York Times (vormgegeven in de stijl van Neopets) wordt de geschiedenis, transitie en toekomst van Neopets op een leuke manier beschreven (8 min). Over hoe spelers het heft in eigen handen namen om de toekomst van Neopets veilig te stellen, en hoe het spel een piek in populariteit kende toen lockdowns de wereld nagenoeg stillegden.
Inmiddels leven we in een nieuwe wereld, met spellen als Axie Infinity die met crypto en NFTs proberen Neopets-achtige concepten neer te zetten, en daar ook in lijken te slagen. De vraag is of Neopets in gaat spelen op deze ontwikkelingen, of gewoon hun ding blijven doen en vertrouwen op het concept dat al ruim twintig jaar een vrolijk toevluchtsoord is voor heel veel mensen.
O.W.
💡Bits & Bytes
Interessant stuk van The Verge over waarom Netflix vrijwel nooit een storing heeft (10 min).
De Xbox bestaat 20 jaar! GQ eert dat met een lekker lezend stuk over de heropstanding van deze console en de leider daarachter: Phil Spencer (28 min).
Een primeur voor Nederland: Tesla laat voor het eerst niet-Tesla's toe in de supercharger stations. (2 min)
Een goed gesprek tussen een crypto-skepticus en crypto-optimist in de podcast van Ezra Klein voor de New York Times
Sinds Brexit zoeken Engelse bedrijven een manier om toegang te houden tot de Europese markt. Estland biedt hen een speciaal visum en verdient daar 51 miljoen euro mee (6 min).
Astronauten in de International Space Station hebben het voor elkaar gekregen om chilipepers te verbouwen in de ruimte (3 min).
Een groep crypto enthousiastelingen probeerde een zeldzame originele print van de Amerikaanse grondwet te kopen, onder het mom van democratisering en decentralisatie (ofzo?). Het oogt meer als een flex van een paar crypto bro's, maar goed. Het is overigens niet gelukt.
📷 Beeld van de week
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we over het hackerscollectief REvil, bekend van de gijzelsoftware waarmee ze bedrijven dwingen grote hoeveelheden geld te betalen om hun bestanden terug te krijgen. De Volkskrant publiceerde er dit weekend een interessant stuk over (8 min) en de NYT meldt dat een Rus en Oekraïner zijn aangehouden voor de aanvallen (6 min).
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky