CouranD #22 - mappen zijn overrated
Digitale mappenstructuren, Facebook controverses, online oplichters, en een uitstervende taal in India
"We have submitted evidence showing that the most common search query on Bing is, by far, 'Google'," - Google advocaat Alfonso Lamadrid (via BBC)
Goedezondag,
We zijn bijna jarig! Volgende editie bestaan we 1 jaar, tijd voor een feestje! Wat begon als een pilot voor vrienden en familie, is inmiddels uitgegroeid tot een nieuwsbrief die ruim 650 mensen bereikt. We hebben nog niet bedacht hoe we het gaan vieren. Wat zouden jullie doen? We hebben wel al ons cadeautje bedacht: als iedereen voor de volgende editie de CouranD naar 5 vrienden/familieleden/collega’s kan sturen dan maak je ons al heel erg blij.
Deze editie bespreken we digitale mappenstructuren, Facebook controverses, oplichters, en een uitstervende taal in India
En volg ons op Instagram en Twitter :)
PS: vorige keer waren we de verassing vergeten, excuses! Deze editie is ‘ie er weer
Veel leesplezier!
🗄 Structureren hoef je helemaal niet te leren
Over een nieuwe generatie die het concept 'mappenstructuur' niet kent
In principe zien wij onszelf nog als redelijk jong en digital-native, ondanks Ocky's recente big 3-0 party. Maar deze week lazen we een artikel waardoor we ons in één klap een generatie voelden opschuiven. Dat artikel (10 min) in The Verge, beschrijft dat er veel jonge mensen zijn die niet weten wat een mappenstructuur is. Naast dat dit bijna onbegrijpbaar is voor oudere generaties, levert dat ook daadwerkelijk praktische problemen op.
Het idee van een mappenstructuur, waarbij gebruikers bestanden opslaan op een specifieke plek in een map (bijvoorbeeld 'foto's') of sub-map ('zomervakantie Frankrijk 2012') is voor de jongste generatie net zo onbegrijpelijk als het concept van een 'strippenkaart'. Voor oudere generaties daarentegen is het concept juist zò evident dat het moeilijk uit te leggen valt; die moeten op zoek naar allerlei vergezochte metaforen ("Het is een beetje te vergelijken met het zoeken naar de kaasschaaf in keukenkastjes en -lades...")
De schrijvers presenteren drie mogelijke oorzaken voor deze fundamentele shift in denken:
Veel studenten hebben nooit fysieke documenten gebruikt die ze in archiefmappen en -kasten moesten ordenen; de analogie werkt dus niet meer. In plaats daarvan gooit men alle documenten in de oneindige opslag van Dropbox en OneDrive.
Veel moderne software en diensten (Insta, Youtube, bol.com) vereisen geen navigatie, maar leren gebruikers efficient te 'vissen' uit een oneindige collectie.
De jongste generaties zijn opgegroeid met zoekmachines, zoals Spotlight op macOs. Deze generatie is namelijk even oud als Google, en heeft dus altijd alles binnen twee klikken kunnen vinden.
De vraag is of deze verandering eigenlijk problematisch is. In veel opzichten is dat het niet, behalve voor iedereen die leert te programmeren. Softwarecode vereist om te functioneren namelijk vrij specifieke instructies voor het opzoeken en aanpassen van bestanden en databases. Programmeertalen met ingebouwde zoekfuncties zijn nog niet breed geïmplementeerd. Dit lijkt echter een kwestie van tijd, aangezien de experts het erover eens zijn dat het 'wasmand' concept van bestanden organiseren het definitief van de 'archiefkast' gewonnen heeft.
📱Storingen en stoorzenders
Facebook heeft wat uit te leggen
Facebook is nogal vaak (negatief) in het nieuws geweest de afgelopen weken. Het meest opvallende was natuurlijk de Grote Storing van Facebook afgelopen maandag. Ruim zes uur lang waren Facebook, Messenger, Whatsapp en Instagram niet beschikbaar. Twitter stroomde meteen vol met leuke grapjes. Maar (toevallig?) speelde er rond dezelfde tijd nog iets belangrijks rond de tech reus. Een klokkenluider binnen Facebook kwam namelijk aan het woord in de Amerikaanse Senaat (goede samenvatting hier) en in het programma 60 minutes om een aantal onthutsende onthullingen over (onder andere) de negatieve invloed van Facebook op de mentale gesteldheid van hun gebruikers toe te lichten.
De Wall Street Journal bracht deze onthullingen in The Facebook Files, een serie artikelen waarin wordt blootgelegd dat Facebook dondersgoed weet wat voor negatieve impact het heeft op gebruikers en de maatschappij in het algemeen, maar daar desondanks niet (genoeg) tegen doet. Zo blijkt uit intern onderzoek dat Instagram 'toxic' is voor tienermeisjes, dat Facebook een steeds 'bozere' plek is geworden, en dat het bedrijf zeer zwak reageert op waarschuwingen van eigen medewerkers over de activiteiten van drugsbendes en mensenhandelaren op het platform.
Ondertussen schiet Facebook in de ontkenning (over het effect van Instagram op tienermeisjes (3 min)). En dat past in een breder patroon van hoe Facebook de laatste tijd met schandalen omgaat, zoals beschreven in dit uitstekende artikel van de New York Times (12 min). Waar Facebook voorheen meestal het boetekleed aantrok en beterschap beloofde, kiest het nu steeds vaker voor de aanval.
Het bedrijf zet haar eigen algoritmes in om positieve berichten over Facebook vaker terug te laten komen in de nieuwsfeed (genaamd 'Project Amplify')
Onafhankelijke onderzoekers wordt de toegang tot interne data ontzegt, om te voorkomen dat er meer bewijs voor de negatieve impact van Facebook naar boven komt.
En ze doen ontzettend hun best om Mark Zuckerberg op sociale media neer te zetten als innovator en vernieuwer, in plaats van hem de controversiële onderwerpen te laten adresseren (zoals voorheen).
Wat is de conclusie? Is Facebook echt kwaadaardig (geworden)? Volgens dit artikel is dat niet het geval (7 min), maar heeft Facebook wel degelijk een probleem, namelijk dat het incompetent is om te dealen met de problemen die ze zelf hebben veroorzaakt.
🦹🏼♂️ Oplichters op- en uitgelicht
Over ethische grenzen in de wereld van online oplichters
Afgelopen week ben ik tot twee keer toe bijna in een scam op een booking-site voor huisjes getrapt. Achteraf gezien waren beide advertenties ook te mooi om waar te zijn. Anyway....dit artikel (8 min) van The Guardian over 'scambaiters' sprak mij daarom extra aan. Het bespreekt de schimmige wereld van opstandelingen die scammers proberen te ontregelen, openbaren of zelfs oplichten en zoomt daarbij in op de online burgerwachters die hun avonturen op Youtube delen. Het stuk deed me denken aan een ietwat verouderd (maar nog steeds hilarisch) TedX filmpje van een comedian die in gesprek gaat met e-mail scammers (🎬 17 min).
In het artikel wordt uitgebreid de ethiek van scambaiten besproken. Zijn deze mensen helden? Het antwoord daarop blijkt een Batman-esque overweging. Ben je nog een good guy als je een scammer overhaalt om duizend kilometer te vliegen voor een niet bestaande baan? Zeg het maar... In ieder geval een artikel dat je aan het denken zet.
🖌 De strijd om uitstervende talen digitaal te redden met Unicode
De wereld kent duizenden talen, waarvan er veel een stille dood zullen sterven. Simpelweg omdat niemand ze meer spreekt, of omdat er niets van wordt bewaard in schrift. Alleen al in India zijn er 192 talen en schriften met uitsterven bedreigd. Rest of World publiceerde een artikel over 'Tulu' (13 min), een taal die nog door grofweg 1.8 miljoen mensen wordt gesproken, en waarover al twee decennia een strijd wordt gevoerd om het schrift digitaal vast te leggen middels de Unicode-standaard, een internationale standaard voor de codering van grafische tekens en symbolen. Dat blijkt verdomd lastig, onder andere doordat de Tulu-tekens veranderen in andere tekens als ze met elkaar gecombineerd worden om woorden te maken, iets waar Unicode - dat vanuit westerse talen is begonnen - niet voor geoptimaliseerd is. Lees vooral het artikel voor een interessant inkijkje in wat er bij komt kijken om tekst van specifieke talen op een universele wijze op je telefoon te kunnen laten verschijnen.
💡Bits & Bytes
De Correspondent interviewt een wetenschapper die hele vette filmpjes van insecten online zet. Gewoon even kijken.
In Denemarken leverde een kunstenaar een wel heel bijzonder kunstwerk af met de titel "take the money and run" (3 min).
De Forbes 400 lijst is weer gepubliceerd. Opvallend veel crypto-gerelateerde nieuwkomers dit jaar.
Artikel in Wired over koeien anders laten boeren en scheten om de impact van methaan-uitstoot op het klimaat te verlagen (10 min)
📷 Beeld van de week
Een van de winnaars van de The Nature Conservancy Photo Contest 2021 - Prathamesh Ghadekar/TNC Photo Contest 2021
🚒 Nabranders
Nog een explainer over de Metaverse, deze keer van The Verge (15 min)
Nog even over Apple versus Epic: Apple verdient dus meer aan games dan Xbox, Nintendo, Activision en Playstation bij elkaar. En die games zijn voornamelijk gemaakt door anderen (9 min).
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky