Covid-19 has exposed the flaw in the model of elite tourism with a conscience. There is no plan B. - Christopher de Bellaigue
Hoi,
Volgens recent onderzoek van Ipsos en Nieuwsuur gelooft ongeveer 1/5 mensen tussen de 18 en 34 jaar dat het coronavirus een biologisch wapen is, gemaakt in een laboratorium. Dat zijn dus 10 ontvangers van deze nieuwsbrief. Wij hebben wel een idee wie het zijn...
En verder, bedankt voor alle feedback! We hebben de emoji's erin gehouden. Deze week hebben we het vooral over lucht: hoogvliegers, laagvliegers en gamen 'in the cloud'.
💉 Drones4Good: Vliegende Vaccins
Waarschijnlijk ken je drones vooral van vette vakantie-filmpjes en wellicht van bizarre beelden van verlaten pretparken. Deze zomer zetten Avy (Startup uit Amsterdam) en Wattlab (Startup uit Rotterdam) echter een belangrijke stap richting een nobeler inzet van drones: als urgent medisch transport.
Ze maakten namelijk een eerste succesvolle testvlucht met hun langeafstandsdrone, die 70 km zou kunnen vliegen met dik 2kg gewicht. Avy leverde de drone, Wattlab ontwikkelde een speciaal energie-opwekkend folie voor op de vleugels. De testvlucht was onderdeel van het 'Medical Drone Service' initiatief waarin ANWB en PostNL met zorgpartners (e.g. Erasmus MC, Sanquin) uitzoeken hoe drones kunnen bijdragen aan efficiëntere logistiek.
Nederland is niet het eerste land waar geëxperimenteerd wordt met medisch drone transport. In andere landen testen ze dit al met:
Bloed: Sinds 2016 opereert het Amerikaanse Zipline al een netwerk aan drones in Rwanda en Ghana waarmee bloed en medicijnen verzonden worden. Datzelfde doet het Helicus initiatief in Belgie. Silicon-Valley startup Matternet experimenteert in Malawi met HIV testen en in de US en Zwitserland transporteert het monsters voor lab-analyse (check even hun Thunderbirds-achtige launch-toren)
Organen: In India vliegen organen door de lucht
Vaccins: Op eiland-natie Vanuatu gebruikte UNICEF drones om vaccins te vervoeren over een bergterrein.
Het gaat nog wel even duren voordat medisch drone transport gemeengoed wordt, aldus David Moeneclaey van Artsen Zonder Grenzen:
"The use of drones has been limited by official authorization, concerns about the potential for crashes with other aircraft and the association of these devices with military operations in some parts of the world"
Ah regulations, daar zijn we weer. In 2021 wordt daarin een grote stap gezet. Dan komen er Europese regels over drone vluchten buiten het zicht van een piloot. In Nederland gaan we vrolijk door met experimenteren; in Unmanned Valley(ehum, Katwijk) gaat de TU Delft het komende jaar veel tests doen om de (on)mogelijkheden te verkennen.
👾 Next-gen gaming: gevecht in de cloud, onze aarde verliest
De gaming industrie werd de afgelopen weken flink opgeschud. Vier topics om je weer bij te lezen:
Microsoft neemt de game studio Bethesda over voor een slordige 6,2 miljard euro. Nog een stap naar consolidatie in de gaming industrie; dit keer gaan platform en content onder één dak. Bethesda is een van de bekendste game studios ter wereld, verantwoordelijk voor een aantal grote hits (Doom, Wolfenstein). Een power move van Microsoft dus. Maar wat gebeurt er nog meer?
Microsoft en Sony staan op het punt de nieuwste generatie consoles uit te brengen; de Xbox Series X en de Playstation 5 (die overigens spuuglelijk is en lijkt op een wifi-router on steroids).
Cloud gaming is in opmars. Daarvoor heb je alleen een goede internetverbinding nodig en is zo'n console overbodig. Een soort Netflix voor games, dus. Microsoft doet daar aan mee, maar ook Facebook maakt stappen. En Apple - in feite eigenaar van het grootste games platform ter wereld, de App Store - maakt er vooral ruzie over. Lees hier de geschiedenis achter cloud gaming, en hier alles over cloud gaming anno 2020. De baas van Take Two (bekend van GTA) gelooft er overigens niet in...
En wat doet Nintendo? Tsja, Nintendo is gewoon Nintendo, met een eigenaardige strategie (let op, long read, maar is het waard).
Vroeger was de belangrijkste keuze in gaming: Pokemon Blue of Pokemon Yellow voor je Gameboy Color (kijk de docuserie High Score van Netflix als je echt nostalgisch wil doen). De industrie is sindsdien enorm gegroeid en de arena is tegenwoordig de cloud. De winnaar is nog onbekend, maar het klimaat is in elk geval de grote verliezer. De energie voor al die rekenkracht moet namelijk wel ergens vandaan komen.
💸 Geld verdienen met open source software? 'Wij' kunnen dat.
De CoronaMelder was een primeur in veel opzichten. Eén van die opzichten was dat de app 'open source' ontwikkeld werd. Dat wil zeggen, de broncode van de app en de website werden online gezet zodat iedereen mee kon kijken en advies/kritiek kon geven. De app was daarmee één van de eerste projecten ontwikkeld onder het nieuwe beleid van de overheid: "open, tenzij". Volgens de betrokkenen was het geslaagd experiment: "Ik denk niet dat er een developer is die zou zeggen ‘minder open source’. Alsjeblieft meer van dit.” aldus een van de externe developers.
Wie denkt dat de open-source aanpak alleen maar een boeiend overheidsexperiment is, heeft het mis. In de commerciële wereld is open-source al lang de gewoonste zaak van de wereld. Linux (een soort Windows) is de open-source O.G. (est. 1994). Maar dan gratis en ontwikkeld door een community van developers.
Wat er verandert, is dat de laatste jaren steeds meer bedrijven met open-source software geld weten te verdienen. Veel geld. In 2018 kocht IBM het open-source softwarebedrijf Red Hat voor maar liefst 32 miljard dollar. Sindsdien zijn er meer Open Source Software Unicorns (marktwaarde >1 miljard) ontstaan. Hoe kunnen die bedrijven geld verdienen aan software dat openbaar en gratis toegankelijk is voor iedereen? Daar schreef TechCrunch een goed stuk over. In het kort, dat doen ze op twee manieren:
Door services aan te bieden zoals technische ondersteuning en daar geld voor te vragen.
Door features om de open-source software heen te bouwen en het gebruik daarvan betaald te maken voor bedrijven middels licenties. Dit werkt als een trein, omdat developers vaak projecten starten op open-source software en zelden opnieuw willen beginnen 'voor het echie'.
Wat er nou zo leuk is aan deze beweging: we lopen in Europa voorop. Volgens een recente studie zitten twaalf van de twintig hardst groeiende Open Source Startups in Europa. Eén van die startups is het Amsterdamse Framer (funding: €33 miljoen), dat software aanbiedt waarmee snel digitale prototypes gemaakt kunnen worden (bijvoorbeeld van een app).
Enfin, onze conclusie? Leer programmeren. Al is het niet om mee te kunnen doen in deze trend, dan wel omdat een gemiddelde developer vrij lekker verdient.
🗺 De treurige teloorgang van toerisme
Corona heeft ons doen stoppen met reizen. Een drama voor hotels, voor de luchtvaart, en voor de ondernemers die afhankelijk zijn van toeristen die normaal gesproken hun vakantiegeld komen spenderen aan tickets, tours en souvenirs. Air France - KLM presenteerde afgelopen vrijdag dan ook dramatische kwartaalcijfers.
We zien ze steeds minder vliegen [bron]
Aan de andere kant is het een geschenk voor de plekken die ten onder dreigden te gaan aan de gevolgen van massatoerisme. Maar ironisch genoeg is in sommige landen, zoals Kenia, toerisme juist nodig om de natuur te beschermen. Anders is het namelijk niet te betalen. Volgens the Guardian moet toerisme opnieuw uitgevonden worden. Lees 't hier: The end of tourism?
En verder:
De luchtvaartindustrie is in meltdown;
Singapore Airlines probeert er nog wat van te maken, en biedt diners aan in de vliegtuigen die ze noodgedwongen aan de grond hebben staan;
Amazon stapt in 'virtueel' toerisme;
En, je verwacht het misschien niet, maar AirBnB gaat momenteel best lekker.
Over (massa)toerisme gesproken; Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer is een absolute aanrader.
💡Bits & Bytes
Legendarische Apple designer Jony Ive gaat naar AirBnB [link] [⏳<2min]
Nintendo flikt 't weer, dit keer met real life (!!) Mario Kart in je huiskamer [link] [⏳5min]
Tesla komt met de beta-versie van 'volledig autonoom rijden' [link] [⏳<1min]
Je kunt nu online daten via Facebook! [link] [⏳<2min]
📷 Beeld van de week
De NRC tipte deze week de serie "Behind the Day" van Lars van den Brink. Bizarre landschappen. T/m 21 november nog te zien in de Contour Gallery, Rotterdam.
🚒 Nabranders (uit eerdere edities)
De Amerikaanse overheid klaagt Google aan voor 'anticompetitive behavior'
Nieuwsbrieven zijn inderdaad hot: Morning Brew is (blijkbaar) 75 miljoen dollar waard
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com
Barend en Ocky