Courand #17 - Klarna is Kees
Over 'Buy Now, Pay Later', Europa's Tech-Investeringen, Starlink en Contact Tracing
By decoupling the act of buying from the act of spending, they remove the psychological friction that can force people to stop, consider their choices, and decide whether they can really afford to buy that one fabulous thing. - Amanda Mull (The Atlantic)
De lucht is geklaard! Allerlei (illegale) crypto-mining operaties worden 'uit de lucht gehaald', Apple en Epic hebben hun ruzie uitgevochten in de rechtszaal, en nog belangrijker: de lucht is blauw en het zonnetje schijnt. Vandaar ons advies: haal een lekkere venti flat white met amandel/soja/halfvolle melk bij de lokale koffietent en parkeer jezelf tegen een boom in het park terwijl je dit leest. Deze week bespreken we: wat de opkomst van 'Buy Now, Pay Later' betekent, de staat van het Europese technologie landschap, de belofte van wereldwijd Starlink internet én de effectiviteit van Corona contact-tracing apps. Veel leesplezier en vergeet niet: sharing is ....
💶 Klaar voor Klarna
Buy Now, Pay Later-bedrijf Klarna is een Europees succesverhaal, maar er zijn ook zorgen
Klarna, Afterpay en Quadpay - zogeheten 'buy now, pay later' aanbieders - maken het mogelijk voor consumenten om pas later te betalen voor de aankoop die ze nu doen. Daarmee halen ze een deel van de frictie tussen besluiten en betalen weg. Zakelijk gezien zijn ze een enorm succes (5 min). Maar daarin schuilt een gevaar: consumenten steken zich hierdoor massaal in de schulden. The Atlantic schreef er een verhelderend artikel over (9 min). In het kort:
Consumenten gaan meer spenderen per bestelling (+55%). Dat is fijn voor de winkel, maar gevaarlijk voor de consument. Consumenten gaan namelijk geld uit geven dat ze eigenlijk niet hebben.
Het klinkt heel fijn: zonder rente later kunnen betalen. Maar in de kleine lettertjes staan vaak hoge boetes als je telaat betaalt.
Deze bedrijven richten zich voornamelijk op een jong publiek dat gevoelig is voor impulsaankopen.
Deze manier van schuld aangaan is vrijwel ongereguleerd: de bedrijven hoeven geen credit checks en risico analyses te doen om te verifiëren of de klant de schuld wel kan terugbetalen. Ze worden namelijk gezien als een betaalservice, niet als een uitleenservice.
These startups sell the myth that shoppers are in greater control of their money, even while they’re fulfilling their consumerist desires.
Volgens Vox is het concept 'schuld' altijd al een centraal onderdeel van het leven van Amerikanen (13 min). Schuld aan gaan lijkt voor velen de enige manier om de American Dream na te jagen. Maar ook in Europa is Buy Now Pay Later enorm populair. Sterker nog, Klarna is een Europees bedrijf dat pas recentelijk in de VS actief is geworden. Voorlopig vooral als handig 'betaalmiddel' om kleding of elektronica te kopen. Maar Vox waarschuwt voor een toekomst waarin dit soort praktijken ook in de gezondheidszorg of het betalen van de huur normaal gaan worden.
🇪🇺 Europa's tech-vliegwiel komt op stoom
Investeringen in Europa nemen toe, maar eenhoorns vertrekken vaak naar de VS
Het Londense durfkapitaalfonds Atomico publiceerde haar jaarlijkse 'State of European Tech' rapport. Het rapport combineert data van tientallen bronnen en schetst een beeld van (investeringen in) de tech industrie van Europa. Je kan hier door een visuele samenvatting klikken (of het rapport van 260 pagina's downloaden) en je verliezen in grafiekjes en getallen over het 'Europese startup vliegwiel'. Dát gaan jullie waarschijnlijk niet doen, dus hierbij wat ons opviel.
Ondanks de pandemie werd er in 2020 voor een recordbedrag geïnvesteerd in Europese tech bedrijven. Een aantal details:
Er werd voor meer dan $40 miljard dollar geïnvesteerd. Dat betekent dat 'ons' ecosysteem harder groeit dan dat van de VS en Azie. In absolute getallen zijn we nog een knikker in een zwembad; in de VS werd afgelopen jaar vijf keer zoveel geïnvesteerd.
Er gaat veel geld naar kleine startups; 40% van het wereldwijd geïnvesteerd vermogen in investeringsrondes van minder dan $5 miljoen ging naar Europese startups.
Daartegenover staat de zwakte van de Europese tech-wereld: zoals Forbes beschrijft zoeken bedrijven die groot willen worden hun heil vaak in de VS (8 min), bijvoorbeeld als ze naar de beurs gaan.
Binnen Europa zijn de verschillen groot. Naast het VK ontwikkelt ook Zweden zich tot een start-up hotspot (zie figuur). Het FD beschrijft waardoor Zweden na Silicon Valley de meeste tech-eenhoorns per inwoner produceert (5 min). De Zweden beschikken o.a. over gunstige regels voor ondernemers en een digitaal behendige populatie.
Ook in Nederland nemen investeringen in tech toe. Volgens het FD wordt dit onder andere gedreven door een nieuwe 'techelite' (6 min): ondernemers die hun bedrijven hebben verkocht en Big Tech alumni die hun geld in Nederlandse fondsen stoppen. Daarnaast onthulde recent onderzoek dat de Nederlandse overheid fors investeert in startups (4 min): tussen 2014 en 2019 kwam één vijfde van het Nederlands risicodragend kapitaal uit de staatskas. De meningen zijn verdeeld over de noodzaak hiervan. Volgens Techleap directeur van Tilburg zijn deze investeringen onder andere nodig om 'deeptech' te stimuleren.
🛰 Starlinke soep
Satelliet-internet op grote schaal komt steeds dichterbij
Snel en betrouwbaar internet is niet voor iedereen weggelegd. Grote delen van de Verenigde Staten zijn veroordeeld tot eindeloos bufferende Youtube video's. Dat heeft deels te maken met de infrastructuur en het gebrek aan innovatie bij kabelmaatschappijen als gevolg van comfortabele monopolie posities.
Maar gelukkig is daar Elon Musk om ons te redden van deze ellende! Zijn bedrijf SpaceX werkt al jaren aan een uitgebreid satellietnetwerk dat zonder tussenkomst van kabelmaatschappijen en traditionele internetproviders internet moet gaan bieden, ook op de meest afgelegen plekken. Afgelopen maand startten de bèta-testen van Starlink. Nu kunnen gewone mensen - als ze willen - gebruik maken van deze oplossing. In dit artikel van CNET wordt uitgelegd hoe het werkt (11 min).
Starlink heeft de afgelopen jaren duizenden kleine satellieten en in een 'low orbit' baan om de aarde gebracht. Gezamenlijk vormen die een netwerk dat internet aanbiedt aan ons aardlingen.
Consumenten die hier gebruik van willen maken schaffen een schotel van Starlink aan die verbinding maakt met deze satellieten. En deze schotel heet Dishy McFlatface. Haha.
Theoretisch levert Starlink breedband (150mbps) internetsnelheid, maar haalt dat in de praktijk niet altijd. Daarnaast is het niet overal ter wereld beschikbaar. Is het ook beschikbaar in Nederland? Jazeker! Maar niet overal...
Werkt het? The Verge publiceerde een recensie (18 min). Conclusie: niet echt. Dishy moet vrij zicht hebben op de lucht, en dat wordt al snel verpest door bomen en gebouwen. En de verbinding is niet betrouwbaar. Filmpjes kijken gaat nog wel. Zoom-meetings absoluut niet. Maar ze zijn nog in bèta, dus zo gek is dat ook niet.
Er zijn ook grotere zorgen:
Al die satellieten kunnen een negatieve impact hebben op de werking van onze telescopen.
Ruimtepuin is een groeiend probleem. De duizenden Starlink satellieten vergroten het risico op botsingen in de ruimte, met alle gevolgen van dien. Hier kan je zien hoe druk het nu al is.
De FCC in de VS investeert zwaar in Starlink. Recode legt uit waarom (15 min). Vooralsnog is het verlieslatend. SpaceX verkoopt de schotels voor vierhonderd dollar, terwijl ze zo'n 1500 dollar kosten om te produceren. Maar Elon Musk heeft een lange adem...
📳 Contact Tracing App Bouwen? GAEN!
We zijn een jaar verder dus tijd voor de hamvraag: werken deze apps?
Vorig jaar stond het web vol met artikelen over het wel en wee, de cons en de pré van Corona contact tracing apps. De afgelopen maanden werd het topic echter doodgezwegen. Eén vraag die bij ons leeft over deze sluimerende klikspanen: werken ze? Twee weken geleden publiceerden onderzoekers van de Engelse nationale gezondheidszorg (NHS) daarover in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature. Hun conclusie: ze werken.
Volgens de BBC (3 min) hebben de wetenschappers twee verschillende methodes toegepast om de impact van de apps te onderzoeken: modelleren en het statistisch analyseren van bestaande data. Daaruit blijkt dat de NHS app over vijftien maanden tussen de 284.000 en 594.000 besmettingen heeft voorkomen, en tussen de 4.200 en 8.700 doden.
Saillant detail: de onderzoekers denken dat de app ook besmettingen voorkomt doordat mensen meer afstand zouden houden met de app op zak, om meldingen (en dus quarantaine) te voorkomen.
De Correspondent publiceerde recent ook een intrigerend en verhelderend stuk over hoe moeizaam onze CoronaMelder app tot stand is gekomen en de drie aannames die het succes vertraagd hebben (20 min). Deze waren:
Met bluetooth kan je makkelijk risicovolle contactmoment waarnemen;
Succesvolle contact tracing gaat over uitzoeken wie iemand ná een besmetting ziet, en;
Veel mensen willen en kunnen zo'n app gebruiken en waarschuwingen opvolgen.
Volgens de auteur is het succes van onze app echter niet niks: de app notificeerde waarschijnlijk zo'n 1.700 mensen terecht dat ze Corona hadden zonder dat die mensen klachten hadden.
Wat de Correspondent en ook het FD (hier, 4 min) wel opmerken is dat onze afhankelijkheid op - en de macht van - Google en Apple voor deze technologie niet wenselijk is. De CoronaMelder gebruikt bijvoorbeeld het Google Apple Exposure Notification (GAEN) raamwerk. Ook de volgende corona-app leunt op deze tech-giganten: vaccinatie paspoorten. Zoals de MIT Technologie Review beschrijft is het de vraag of deze ontwikkeling soepeler zal gaan (4 min). Onze bleke lichamen hopen van wel!
💡Bits & Bytes
Is de op één na goedkoopste wijn op de kaart een goede keus? De American Association of Wine Economists schreef er een paper over.
Leuk overzicht van de grootste influencers op social media. Gesorteerd van Boomers tot Gen Z'ers.
Een geruchtmakend stuk van de New York Times over de concessies die Apple doet om zaken te kunnen blijven doen in China (19 min).
Apple komt met waanzinnige features om hun producten toegankelijker te maken voor mensen met beperkingen. Check vooral het filmpje over Assistive Touch op de Apple Watch 🤯.
Shrek bestaat twintig jaar!
Met Nintendo's Game Builder Garage kan je straks helemaal zelf spellen maken.
📷 Beeld van de week
Cheshire Gecko, finalist van de GDT Nature Photographer of the Year. Check hier de andere prachtige platen.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky