The effort needed to refute bullshit is often of an order of magnitude greater than what is required to produce the bullshit in the first place - Brandolini (2014)
Goedezondag,
Wat was die clubhouse-sessie goed zeg! Dank aan de vijf aanwezigen. Wij gaan terug naar de tekentafel 😬 ... In deze editie hebben we het over bullshit, Roblox, de nauwkeurigheid van GPS, en het Digitale Kompas van de EU. Daarnaast, een primeur: we bespreken deze keer ook een academisch paper. Waarom? Omdat áls er Oscars voor business papers zouden zijn, dit paper 'm zeker zou winnen. Napraten doen we dit keer weer gewoon via de mail, laat je weten wat je er van vindt!?
En volg ons op Instagram!
🤥 Bullshit Bingo Bestuderen
Het nut en nood van lege claims op het werk
Heb je weleens een presentatie gezien waar je door de buzzwoorden het intelligent, smart en AI-enabled bos niet meer kon zien? André Spicer wel, dus besloot hij onderzoek te doen naar deze 'Bullshit'. Het resulterende artikel (66 min) (in het journal Organization Theory) is een sublieme mix van knetterscherpe analyse en tenenkrommende herkenbaarheid. Spicer vraagt zich af: waarom wordt er zoveel ge-bullshit in organisaties? Een introductie in 'bullshitology':
Bullshit is een 'sociale praktijk', een soort spel. Mensen spelen dit spel om onderdeel te worden van een gemeenschap, iets gedaan te krijgen en om hun identiteit te versterken. Bullshit heeft drie eigenschappen: het zijn claims die (1) niet gerelateerd zijn aan de realiteit, (2) misleidend zijn en (3) gecommuniceerd worden. Het is dus anders dan liegen(wanneer een claim wél gerelateerd is aan de realiteit: een negatieve), of het gebruik van jargon (wat niet misleidend bedoeld is).
Er zijn drie voorwaarden voor het ontstaan van bullshit:
Er zijn 'conceptuele entrepreneurs' nodig die lege concepten bedenken en verkopen (zoals Infinite Games);
Er is 'luidruchtige onwetendheid' nodig, waarbij mensen te weinig weten over een onderwerp maar zich geroepen voelen wél iets bij te dragen (clubhousers🙄), en;
Er is een situatie nodig waar mensen zo onzeker zijn dat ze onkritisch worden over verklaringen.
Het Bullshit spel is vervolgens simpel: iemand claimt iets onzinnigs, anderen accepteren dit onkritisch totdat iemand 'bullshit' roept. Dit laatste is echter risicovol (je kan het spel bederven) en kost energie, want: hoe ontkracht je de waarde van een 'Connected Workflow'?
Spicer ziet voor- en nadelen aan Bullshit:
As bullshitting werkt, kan het mensen/organisaties zelfvertrouwen en een beter imago geven
Bullshit kan echter ook escaleren van onschuldig improviseren naar het kritiekloos aanbidden van lege concepten. Dit kan schadelijk zijn als het keuzes negatief beïnvloedt.
Dus, wanneer heb jij voor het laatst bullshit geroepen?
🎮 Rocken in Roblox
Het populaire platform Roblox ging naar de beurs en brengt de metaverse dichterbij
Vorige week ging Roblox - het platform waar makers zelf games in kunnen maken en publiceren - naar de beurs via een 'direct listing'. De beursgang was niet bedoeld om geld op te halen voor het bedrijf, maar om de mogelijkheid te bieden aan hun medewerkers en enkele investeerders om hun aandelen om te zetten in cash. Dat het bedrijf niet om geld verlegen zit, laat zien hoe succesvol het is. Roblox verdient geld door een deel van de opbrengsten uit in-game transacties te innen. De rest gaat naar de makers. In dit stuk (10 min) duidt Venture Beat deze beursgang vanuit het perspectief van de Venture Capitalists, investeerders in Roblox, en de 'ontwikkelaars' van Roblox games.
Polygon (5 min) legt uit hoe Roblox zo populair is geworden:
Roblox draait op user generated content. Als de gebruikers geld verdienen, doet Roblox dat ook.
Het aanbod is enorm en gevarieerd. Er zijn ruim twintig miljoen games beschikbaar, van pet simulators tot racespellen, tot first-person shooters.
Hoewel Roblox zich tot dusver vooral richt op games, tekenen de eerste signalen van een ware metaverse zich al af. Zo worden er al concerten en 'launch parties' georganiseerd op Roblox. Volgens Ben Thompson (12 min) is het eerder een microverse dan een metaverse:
Thompson stelt dat een metaverse een virtuele versie van de echte wereld is die vanuit verschillende platformen toegankelijk is. Maar Roblox beperkt zicht tot Roblox; een eigen microversum van verschillende werelden.
Die eenvoud is ook de kracht van het platform. De games zijn niet de mooiste, of de beste, maar alles is zo makkelijk dat dat microversum snel kan groeien, simpelweg omdat de drempel van creëren zo laag is. De werelden van Roblox hebben dan ook niet de pretentie dat ze de echte wereld kunnen evenaren.
En de toekomst? Het publiek van Roblox is nu nog jong, maar wordt onvermijdelijk ouder. De rek is er dus nog lang niet uit.
🛰️ Locatie, locatie, locatie
Nieuwe technologie kan straks op kwantumniveau nauwkeurig locatie bepalen
'Waar ben je?' In principe is dat een hele simpele vraag met een simpel antwoord. 'Ik ben in Amsterdam', zeg je dan. Of je deelt je locatie via Whatsapp. In dat geval geef je je coordinaten door; de app en de ontvanger doen de rest.
Met de technologie daarachter - GPS - is iedereen bekend. Iedereen die wel eens zijn locatie heeft gedeeld via whatsapp, of naar de andere kant van de stad fietst met behulp van Google Maps weet dat de GPS er wel eens een paar meter naast kan zitten. Onderstaande grafiek laat zien hoe nauwkeurig GPS tot dusver is geworden. Dat kan nauwkeuriger. De GPS systemen krijgen een update waardoor ze op de centimeter nauwkeurig locaties kunnen bepalen. MIT Technology Review legt uit (5 min) hoe dat werkt en wat de implicaties zijn.
That could mean your phone knows not only which street you’re walking or biking down, but what side of the street you’re on. Someday, that kind of resolution could make it possible for self-driving cars or delivery robots to safely navigate streets and sidewalks.
Toch zijn deze systemen nog gevoelig voor verstoringen. Daarom wordt er gewerkt aan een nieuwe laag technologieën om deze fouten te corrigeren, zoals 'real time kinematic positioning' (RTK), en 'Precise Point Positioning' (PPP). Met RTK kunnen de foutmarges die veroorzaakt worden door de ionosfeer van de aarde gecorrigeerd worden met meerdere ontvangers op aarde. En met PPP is er maar één ontvanger nodig, en ben je toch tot op de decimeter nauwkeurig.
De nauwkeurigheidsgrens van deze systemen ligt uiteindelijk bij de millimeter. Maar we willen meer! Wetenschappers werken daarom ook aan technologieën die nog nauwkeuriger zijn en ons minder afhankelijk maken van satellieten, door gebruik te maken van de 'kwantumeigenschappen van materie' 🤯.
As positioning technology advances to the millimeter level and beyond, the limits of its use will be defined more by our creativity and the legal or ethical bounds we set than by the performance of the technology itself
Zoals Mark Rutte zou zeggen: 'Gaaf!'
⌚️Het is digitale soevereini-tijd
Wereldmachten oriënteren zich op lokale productie van technologie
Vorige week presenteerde de EU het 'digitale kompas' (1 min), een visie voor hoe de EU de komende tien jaar met technologie om moet gaan. Deze zin in het document trok vooral onze aandacht:
The EU must increase its strategic autonomy in tech - Margrethe Vestager, European Commission
Een vergelijkbaar streven naar 'digitale soevereiniteit' vanuit de VS en China werd afgelopen weken beschreven in de Wall Street Journal (4 min) (en deze (3 min)), de New York Times (4 min) en het FD (6 min).
Afgelopen maanden kondigde wereldmachten aan te onderzoeken hoe kwetsbaar hun landelijke toeleveringsketen voor technologie zijn. Biden gaf opdracht om de afhankelijkheden in de toeleveringsketen van vier industrieën te onderzoeken: microchips, batterijen, medicijnen en 'strategische materialen'. Ook Peking onderzoekt 41 'lege supply-chain plekken'.
Tegelijkertijd worden er budgetten gereserveerd om lokale industrie aan te moedigen de gaten op te vullen. De EU heeft bijvoorbeeld voor 20% van het economische herstelpakket (van €670 miljard) gereserveerd voor een 'digitale transitie'.
Vooral in chip-industrie is deze beweging zichtbaar:
In 2030 wil de EU 20% van 's werelds next-generation microchips produceren;
China heeft een microchip-investeringsfonds van $30 miljard opgericht, en;
De VS trekt $37 miljard uit om lokale productie van microchips te stimuleren.
Deze poging tot economische 'ontkoppeling' is kostbaar. Het verkleint de afzetmarkt van producenten (en verhoogt het dus de kosten per product). Ook kost het dupliceren van productie-ecosystemen geld. Daarnaast is het succes van dit soort industriële politiek wisselend.
China smijt al jaren geld naar lokale chip-industrie, maar sinds 2014 is het marktaandeel voor de Chinese afzetmarkt met minder dan 1 procentpunt gegroeid naar 14.9%.
Er staat echter te veel op het spel om niets te doen. Digitale soevereiniteit is belangrijk voor militaire én economische macht. Industrieën kunnen plat komen te liggen door verstoringen in de toeleveringsketen (zie bijvoorbeeld autofabrikanten en Playstation 5). Zo kunnen digitale monopolies als geopolitieke drukmiddelen worden ingezet. Tegelijkertijd kan geen enkel land voor meerdere cutting-edge technologieën volledig zelfvoorzienend zijn. De vraag die wereldmachten zich steeds meer stellen: waar ligt de balans tussen afhankelijkheid en zelfvoorzienendheid?
💡Bits & Bytes
Blijkbaar kan hout transparant worden gemaakt, zodat je er ramen van kan maken (2 min)
Wetenschappers meten de zwaartekracht die wordt veroorzaakt door een object van 90 milligram (4 min)
Facebook heeft 'Instagram Lite' uitgebracht, een app van minder 2MB, bedoeld voor gebruikers in landen waar dure iPhones niet echt populair zijn, en snel internet nog niet overal gemeengoed is (5 min)
Wil je 'ontsnappen' uit Zoom-meetings? Deze tool helpt je daarbij door verbindingsproblemen, huilende baby's, en dergelijke te faken.
Facebook werkt aan een armband waarmee je computers kan besturen met je brein (3 min)
📷 Beeld van de week
© Tomislav Veic, één van de winnaars van de Sony World Photography Awards
🚒 Nabranders
Over NFTs gesproken (zie vorige editie):
Kings of Leon brengt een album uit als NFT.
Een paar cryptocurrency fanatiekelingen hebben een Banksy werk gekocht, verbrand, en vervolgens als NFT weer verkocht voor $382k
Oprichter van Twitter, Jack Dorsey, verkoopt zijn allereerste tweet als NFT
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet door te sturen!
Barend en Ocky