CouranD #108 - Crawlers en crisis
Over de 'media apocalypse', de sprookjesboom, meet the parents, en meer...
Hallo,
En welkom bij weer een nieuwe editie van CouranD. Terwijl iedereen op vakantie gaat, blijf ik deze zomer in Nederland. Net voordat de zomer echt begon ben ik al weg geweest, en in september ga ik weer. Niet dat jullie dit iets interesseert, maar goed.
Deze editie schrijf ik over wat men de ‘traffic apocalypse’ van de media is gaan noemen. Die apocalypse heeft zich al eerder aangediend toen sociale platforms besloten dat het fijner was als hun gebruikers gewoon op het platform bleven in plaats van door te klikken naar andere sites. Maar deze keer is het echt menens. Online media worden massaal afgeknepen als gevolg van generatieve AI, en moeten als de wiedeweerga gaan uitvogelen hoe ze zich hiertoe moeten verhouden.
Verder natuurlijk Bits & Bytes. Over Meet the Parents, de nieuwe head of product van X, de sprookjesboom in de Efteling, en meer…
Enjoy!
Blokkeren, betalen of besmet raken
Dat (online) uitgevers op gespannen voet staan met AI is al lang bekend. Dankzij AI hoef je niet meer door te klikken in de zoekresultaten op Google. Dankzij AI wordt het internet overspoeld met middelmatige, door AI gegenereerde ‘slop’, een gigantische hoeveelheid content waar je als uitgever mee moet zien te concurreren om de aandacht van de gebruiker. We belanden in een soort online The Last Of Us. Het hele internet raakt geïnfecteerd, waardevolle en mooie plekken worden leeggeroofd en zijn binnen de kortste keren vergane glorie, en voor je het weet zijn er nog maar een handjevol overlevers te vinden op een internet dat is overgenomen door bots die als zombies het web afstruinen. New York Magazine spreekt van ‘media’s traffic apocalypse’. Of zoals Jason Koebler het verwoordt:
AI is destroying traffic, ripping off our work, creating slop that destroys discoverability and further undermines trust, and allows random people to create news-shaped objects that social media and search algorithms either can’t or don’t care to distinguish from real news.”
Kortom: we hebben een probleem.
De vraag is, wat moet je hiermee? Hoe zorg je ervoor dat je relevant blijft en geld kan blijven verdienen in een online milieu dat vervuild wordt door AI-slop, AI-bots je website tot de laatste bit en byte leeg schrapen, en grote bedrijven de toevoer van verkeer steeds verder dichtknijpen? Niemand heeft het juiste antwoord, maar er wordt van alles geprobeerd.
Sommigen maken deals met AI-bedrijven, maar eigenlijk is dat alleen voorbehouden aan de grote spelers.
Anderen kiezen ervoor om AI-bots te blokkeren. Dan kunnen/mogen AI-bedrijven je content niet meer ‘scrapen’. Enerzijds is dat mosterd na de maaltijd omdat de grote AI-bedrijven het hele internet al hebben leeggeslurpt. Anderzijds kn je (recente) content dan ook niet in de antwoorden van chatbots verschijnen. Tot dusver geven deze bedrijven ook weinig terug: voor elke bezoeker die OpenAI via ChatGPT naar websites stuurt, bezoekt het zelf 1500 websites om te ‘crawlen’.
Een andere route is om de bots te laten betalen. Cloudflare maakt dat nu mogelijk met ‘pay per crawl’. Het bedrijf biedt diensten aan waarbij het verkeer naar websites op een efficiënte en veilige manier wordt afgehandeld. Zo beschermen ze websites bijvoorbeeld tegen DDOS-aanvallen. Dat betekent ook dat ze perfect gepositioneerd zijn om AI-bots tegen te houden. Met pay per crawl hebben ze een oplossing gecreëerd waarmee je AI-bots kan vragen om te betalen voor toegang, waarbij je zelf bepaalt welke bot hoeveel moet betalen. In de toekomst zou je jouw deep research agent een ‘budget’ mee kunnen geven om diens opdrachten uit te kunnen laten voeren.
“Imagine asking your favorite deep research program to help you synthesize the latest cancer research or a legal brief, or just help you find the best restaurant in Soho — and then giving that agent a budget to spend to acquire the best and most relevant content”
Maar misschien wel de beste strategie is om een directe relatie met je bezoeker cultiveren, zodat de bezoeker niet via zoekmachines, chatbots of AI-agents bij jou terecht hoeft te komen. Dat is ook wat Jason Koebler van 404Media bepleit. Hij zegt dat AI ‘omarmen’ geen goede strategie is. Integendeel, je moet laten zien dat je menselijk bent:
…the only AI-related business strategy that makes any sense whatsoever is one where media companies and journalists go to great pains to show their audiences that they are human beings, and that the work they are doing is worth supporting because it is human work that is vital to their audiences
Wat gaat werken? Misschien weet ChatGPT het antwoord…
💡Bits & Bytes
Analyse van Casey Newton over vijf grootste AI-problemen van Meta
Nikita Bier, een fenomeen in bepaalde kringen vanwege zijn reputatie als iemand die razendsnel een 'virale' app uit de grond kan stampen om deze vervolgens voor miljoenen te verkopen, is de nieuwe Head of Product van X.
Deze Youtuber 'sloopte' de LLM-powered Sprookjesboom in de Efteling
Kan jij echte video's van AI-gegenereerde video's onderscheiden?
Meet the Parents 4 komt er aan! 🤪
Verhaal over een developer uit India die stiekem meerdere fulltime banen tegelijk had
Je kunt AI-chatbots zoals ChatGPT manipuleren om je te leren hoe je een bom maakt of een geldautomaat hackt als je het verzoek ingewikkeld formuleert, vol academisch jargon, en bronnen citeert die niet bestaan
Grok, de chatbot van Elon Musk's X, raakte de weg kwijt en noemde zichzelf MechaHitler
Gaat Apple de uitzendrechten voor de Formule 1 bemachtigen? Daar speculeerde ik al over in editie [x]
Een project van de Verenigde Naties heeft AI-gegenereerde vluchtelingen ontwikkeld waar je mee kunt praten.
Volgens geruchten werkt Apple aan een vouwbare iPhone. Samsung schijnt de leverancier van de schermen te zijn.
In de categorie nieuwe appjes: Folio is een elegant alternatief voor Pocket.
Vorige editie ging het al over de hiring spree van Mark Zuckerberg, die AI-talent voor ongekende bedragen afsnoept van OpenAI. Maar Google kan er ook wat van. Het bedrijf kondigde aan de CEO van Windsurf te hebben binnengehengeld, inclusief een licentie deal met Windsurf. Er is 2.4 miljard dollar met de deal gemoeid. Ondertussen koopt Cognition het bedrijf Windsurf, of wat daar van over is.
En schijnbaar moet OpenAI even bijkomen van de hiring spree van Zuckerberg. (Toegegeven, dit artikel van Gizmodo overdrijft wellicht een beetje)
De rol van generatieve AI in de misinformatie rondom het conflict tussen Iran en Israël
Houden we jonge mensen voor de gek over hoe leuk werk moet zijn?
🕓 Een jaar geleden…
…publiceerde ik een lijstje linkjes vanuit Italie
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky