CouranD #103 - Mark is Jaime
Een ironisch inzicht, Napster, de 'biologie' van taalmodellen, The Naked Gun, en meer...
Hallo,
Terwijl een Amerikaanse journalist onverwacht aan een bijzondere appgroep werd toegevoegd, het halve internet druk bezig was met het maken van Studio Ghibli-versies van afbeeldingen, een minister weigerde lintjes toe te kennen aan vrijwilligers, de details van de Nintendo Switch 2 werden aangekondigd, Trump een handelsoorlog ontketende, de beurs een duikvlucht maakte en het internet in de ban was van een virale ochtendroutine, was ik weer driftig artikelen aan het toevoegen aan mijn leeslijst in Reader. Met weer een leuke lijst Bits & Bytes tot gevolg.
//
Deze nieuwsbrief van Lena Bril zette mij aan het denken over Adolescence, de Netflix-serie waar ik vorige editie over schreef. Ze bespreekt daarin het effect dat afwijzing heeft op (jonge) mannen.
In de adembenemende Netflixserie Adolescence kun je zien wat de mogelijke gevolgen zijn van herhaaldelijke afwijzing door een meisje, maar ook abstracter, door de maatschappij.
Ze voegt daaraan toe dat de schaal van afwijzing, dankzij de smartphone (en dus sociale media) een stuk groter is geworden. Ik moest daardoor denken aan Mark Zuckerberg, en kwam tot een ironisch inzicht. Mark was - net als Jaime in Adolescence - een jonge jongen die geconfronteerd werd met afwijzing. Waar Jaime - mede dankzij sociale media - radicaliseerde tot een vrouwenhatende ‘incel’, ontwikkelde Mark een (misogyne) app: FaceMash, waarmee vrouwen met elkaar werden vergeleken op basis van uiterlijk. Dat was de kiem van wat uiteindelijk Facebook zou worden. Facebook ontketende vervolgens een revolutie in sociale media, en de rest is geschiedenis. En daarin ligt de ironie: de afwijzing en rancune van Mark Zuckerberg leidde tot een wereld waarin een nieuwe generatie jonge mensen op grote schaal afgewezen kon worden, en waarin jongens als Jaime door een giftige cocktail van afwijzing en online vrouwenhaat kunnen ontsporen. Wat dit (toegegeven: vergezochte) inzicht betekent, weet ik niet zo goed. Maar de ironie van het geheel vond ik het delen waard.
Anyway, ter zake: deze editie bestaat vooral uit een lekkere lijst Bits & Bytes, over onder andere de ‘biologie’ van taalmodellen, een nieuwe Naked Gun, Napster, en meer…
💡Bits & Bytes
DNA bedrijf 23andMe is failliet, en dat betekent dat de DNA-gegevens van miljoenen mensen in gevaar is. Hier instructies voor hoe je je data kan laten verwijderen
Blogger (en collega!) Rutger Otto heeft nu z'n eigen blog op NU.nl waarin hij je “meeneemt in de wondere wereld van het web. Van nieuws en analyses tot apps en handige tips.”
Een overzicht van de meest-gedeelde links op Bluesky. Wordt elk uur bijgewerkt.
Een open-source, Europees alternatief voor Google Docs van de Franse overheid
Project Europe is een investeringsinitiatief voor Europese ondernemers
Een uitgebreide analyse over hoe Europa ook grote tech-bedrijven zou kunnen voortbrengen. En nee, dat is niet door Silicon Valley na te spelen, maar juist in te spelen op de kenmerken die Europa zo uniek maken.
Gewoon, omdat het leuk (en nostalgisch) is: één van de eerste virale filmpjes op YouTube
Napster bestaat blijkbaar nog, en is onlangs voor 207 miljoen dollar verkocht aan Infinite Reality
Hier kun je zien wat de Hubble telescoop zag op jouw verjaardag
Viralflation: de definitie van een ‘view’ op platforms als Instagram, X en Youtube verandert. Waardoor ‘viral’ gaan ook een andere betekenis krijgt.
Google bleek hopeloos achter te lopen op AI-gebied toen OpenAI de wereld bestormde met ChatGPT. WIRED publiceerde een uitgebreide reportage over hoe Google in twee jaar met man en macht OpenAI weer probeerde bij te benen.
Facebook introduceert ‘Friends Tab’ en keert zo terug naar een tijd waarin je vrienden (in plaats van het algoritme) het allerbelangrijkst waren op Facebook.
Anthropic deed uitgebreid onderzoek naar de ‘innerlijke werking’ van taalmodellen, en publiceerde daar een groot en interactief artikel over. De onderzoekers benaderden te taalmodellen niet als een stuk software, maar als een ‘natuurlijk fenomeen’. Het is allemaal vrij duizelingwekkend. Technology Review vat het goed samen.
Wikipedia leidt enorm onder het toegenomen verkeer afkomstig van de ‘crawlers’ van AI-bedrijven
Alle details over de Nintendo Switch 2
Volgens The Verge zijn de nieuwe communicatie-features van de Switch 2 ontworpen voor een wereld in lockdown.
Interview van Polygon met een Nederlandse game-ontwikkelaar
📷 Beeld van de week

Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky